Acasă IT ÎNGRIJORĂRILE CREATORULUI ETHEREUM CU PRIVIRE LA EMISIILE DE DIOXID DE CARBON

ÎNGRIJORĂRILE CREATORULUI ETHEREUM CU PRIVIRE LA EMISIILE DE DIOXID DE CARBON

124
0
(c) YONHAP/EPA-EFE/Shutterstock

Creatorul Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, a declarat faptul că amprenta de carbon a acesteia este din ce în ce mai îngrijorătoare și că speră ca eforturile de reducere a acesteia cu 99% să fie realizate într-o perioadă de doar șase până la nouă luni.

„Nu vrem să distrugem mediul. Anual, temperaturile globale cresc din ce în ce mai mult. Nu este o imagine frumoasă”, a declarat Vitalik Buterin, care a lansat moneda în anul 2015 la vârsta de 21 de ani și care este, în prezent, miliardar.

Majoritatea criptomonedelor se bazează pe conceptul de „dovada muncii” pentru a crea o rețea securizată. Astea înseamnă că PC-urile efectuează un număr mare de calcule pentru a „extrage” monede noi și pentru a verifica tranzacțiile. Acest proces utilizează cantități mari de electricitate.

Deși nu există estimări exacte pentru energia utilizată pentru minarea de Ethereum, în cadrul unui raport al Universității din Cambridge s-a estimat faptul că energia utilizată în prezent pentru minarea de bitcoin se ridică la valoarea de 111,51 terrawatt-oră, adică puțin peste consumul Olandei.

Totuși, spre deosebire de bitcoin, Ethereum își va schimba întreaga infrastructură, trecând la un concept denumit „dovada mizei”. Acesta este un sistem în care proprietatea asupra monedelor are o influență mai mare decât puterea de calcul. Criticii precum Gene Hoffman, președintele monedei rivale Chia, au declarat faptul că sistemul va fi centralizat în mod inerent și că „bogații se vor îmbogăți”.

Experimentul este urmărit de mulți care îl văd ca pe o soluție potențială la consumul de energie utilizat pentru minarea criptomonedelor. Cererea de energie pentru minarea de Ethereum a crescut încă de la momentul lansării acesteia, datorită adoptării la un nivel tot mai mare și a minatului mai organizat. Buterin a declarat faptul că cerințele de energie ale monedei îl neliniștesc și că această schimbare este condusă pe de o parte din cauza îngrijorărilor etice și pe de altă parte din dorința de a crea un design pragmatic cu scopul de a îmbunătăți rețeaua. „Este întotdeauna minunat când lucrurile se aliniază în acest fel”, a adăugat acesta.

O rețea blockchain bazată pe dovada mizei funcționează deja de câteva luni, iar tehnicienii lucrează pentru a încorpora rețeaua existentă în acesta. Din prezent și până la lansare vor exista noi caracteristici de dezvoltat și teste riguroase.

Deși Buterin a creat moneda, el recunoaște că nu mai are „o influență infinită” și că decizia finală va reveni unei echipe de dezvoltatori care se vor întâlni la una sau la două săptămâni pentru a discuta progresul proiectului. Data și ora stabilite vor fi făcute publice cu câteva săptămâni înainte de schimbare.

Este puțin probabil ca planul să meargă până la capăt fără să existe probleme. Persoanele care minează Ethereum s-au răzvrătit împotriva schimbărilor anterioare ale rețelei, iar trecerea la un sistem care se bazează dovada mizei le va diminua masiv veniturile.

„Tranziția elimină complet rolul minerilor în ecosistem și, evident, minerii au fost foarte nemulțumiți de acest lucru, dar am fost foarte deschiși cu privire la faptul că această tranziție se va întâmpla, practic, pe o perioadă mai mare de șase ani”, a declarat Buterin.

Spre deosebire de Ethereum, utilizatorii bitcoin nu sunt îngrijorați cu privire la consumul de energie. Deoarece criptomoneda nu are un organism de conducere, este dificil să se ajungă la un consens în ceea ce privește poluarea cauzată.

Elon Musk, fondatorul companiei Tesla, care a anunțat că producătorul de mașini a investit 1,5 miliarde de dolari în bitcoin la începutul anului 2021, a declarat după câteva luni faptul că firma nu va accepta moneda până când nu va fi găsită o soluție cu privire la consumul ridicat de energie. „Atunci când va exista confirmarea utilizării rezonabile (~ 50%) a energiei regenerabile de către mineri, existând și o tendință pozitivă în viitor, Tesla va relua permisiunea tranzacțiilor cu bitcoin”, a declarat Musk în data de 13 iunie.

Totuși, Buterin se declară sceptic cu privire la eforturile de a trece pur și simplu la energie regenerabilă. „Chiar dacă minarea de bitcoin se va baza pe utilizarea energiei regenerabile, centralele electrice pe cărbune sunt încă acolo, așadar, prețul energiei va scădea”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.