Acasă Planeta Pământ ÎMPERECHEREA CĂLUȚILOR DE MARE

ÎMPERECHEREA CĂLUȚILOR DE MARE

246
0
(c) Shane Gross/naturepl.com

„Căluții de mare exprimă foarte multă afecțiune și loialitate odată ce s-au împerecheat în sezonul de reproducere”, a declarat Dong Zhang din cadrul Academiei Chineze de Științe Pescărești din Shanghai.

„De obicei, cuplurile de căluți cu coadă curbată rămân împreună timp de luni sau ani de zile. Aceștia locuiesc la o distanță de câțiva metri unul față de celălalt și se întâlnesc la lumina zilei pentru a se „saluta” de dimineață, lucru care le întărește legătura”, a declarat Zhang.

Reproducerea se realizează prin depunerea ouălor de către femelă în marsupiul masculului. Cuplul ia o pauză de la împerechere în timpul perioadei de sarcină a masculului, care durează de la 12 până la 20 de zile, dar se împerechează din nou în primele 48 de ore de la naștere.

Zhang și echipa sa s-au întrebat ce a făcut-o pe femelă să rămână loială în timpul sarcinii și cum își putea distinge aceasta partenerul față de ceilalți masculi. Aceștia au testat 200 de perechi de căluți de mare (Hippocampus erectus) crescuți în laborator în diverse condiții, care nu se mai împerecheaseră. Cercetătorii le-au  permis acestora să se împerecheze pentru prima dată, iar apoi au plasat într-un bazin o femelă, perechea sa însărcinată și un mascul care tocmai a născut.

Aceștia au așezat partenerul însărcinat fie într-o cușcă de plasă, într-o țeavă opacă sau într-o pungă de plastic transparentă, blocând „saluturile” de dimineață, vederea sau mirosurile.

„După ce partenerul a născut, cercetătorii au lăsat toți cei trei căluți de mare să înoate liber. Chiar dacă femela nu a putut să-și vadă sau să-și întâmpine partenerul în timpul sarcinii, dintre cei doi masculi, aceasta și-a ales în continuare perechea, cu excepția câtorva cazuri rare în care femela nu a ales niciun mascul”, a declarat Zhang.

„Cu toate acestea, 75% dintre femelele care nu au reușit să simtă mirosul partenerilor izolați, au ales celălalt mascul. Este posibil ca în timp ce partenerul se afla în punga transparentă, femela să-i fi uitat mirosul și, în schimb, să se obișnuiască cu mirosul celuilalt mascul”, a declarat Zhang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.