Acasă Planeta Pământ BALENA CARE A STABILIT UN NOU RECORD

BALENA CARE A STABILIT UN NOU RECORD

468
0
(c) Nature Picture Library/Alamy

În perioada mai-iulie 2013, o balenă gri (Eschrichtius robustus) a fost observată în largul coastei Namibia, ceea ce este destul de ciudat, deoarece această specie a fost zărită foarte rar în Oceanul Atlantic, aceasta rămânând de obicei în emisfera nordică.

Se pare că mamiferul marin a călătorit cel puțin 20.000 de kilometri (jumătate din distanța parcursă pentru înconjurarea planetei), stabilind un record în ceea ce privește migrarea unui mamifer, cu excepția oamenilor.

Rus Hoelzel și colegii săi din cadrul Universității Durham, Marea Britanie, au prelevat probe de țesut de pe pielea balenei și i-au analizat ADN-ul, dorind să descopere originile acesteia.

Comparând-o cu alte populații de balene gri, cercetătorii au constatat că este o balenă mascul, care provine dintr-o populație aflată pe cale de dispariție din vestul Pacificului de Nord, ce se găsește de-a lungul coastei Asiei de Est. Acest lucru presupune faptul că, balena a călătorit cel puțin 20.000 de kilometri pentru a ajunge în Atlanticul de Sud. Circumferința pământului fiind puțin peste 40.000 de kilometri.

„Acesta este recordul pentru migrarea în apă, dacă presupunem că balena și-ar fi început viața în Pacificul de Nord-Vest. Aceasta este cea mai lungă distanță pe care a traversat-o vreodată o vertebrată prin apă”, a declarat Hoelzel. Mamiferele care trăiesc la sol sunt departe de a dobândi un astfel de record. În prezent, recordul este deținut de un lup cenușiu care a parcurs mai mult de 7.000 de kilometri într-un an.

Deși este imposibil de știut cu certitudine cum a ajuns această balenă în sudul Atlanticului, echipa de cercetători a propus trei variante posibile: ar fi putut să se îndrepte spre nord prin Oceanul Arctic, spre sud prin America de Sud, sau de-a lungul Asiei și în jurul Africii.

„La nivel de populație, ceea ce este interesant este faptul că sunt observate o mulțime de schimbări în ceea ce privește mediul, care au legătură, în acest caz, cu deschiderea Oceanului Arctic din cauza climei. Există posibilitatea ca mai multe animale să fi făcut acest lucru”, a declarat Daniel Palacios din cadrul Universității de Stat din Oregon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.