Acasă Cultură CAPRELE AU FOST DOMESTICITE PRIMA DATĂ ÎN URMĂ CU 10.000 DE ANI

CAPRELE AU FOST DOMESTICITE PRIMA DATĂ ÎN URMĂ CU 10.000 DE ANI

260
0
(c) can yalcin/Alamy

Caprele au fost domesticite în urmă 10.000 de ani în zona din jurul munților Zagros, în prezent fiind vestul Iranului. Conform noilor descoperiri, caprele au fost printre primele animale domestice, acestea fiind precedate doar de câini.

„Dispunem de o bază de date arheologice și genetice, cu o vechime de 10.000 de ani, care pare să sugereze faptul că noi avem prima populație de capre care pot fi gestionate”, a declarat Kevin Daly din cadrul Colegiului Trinity din Dublin, Irlanda.

Este cunoscut faptul că aceste animale au fost domesticite în Asia de Vest sau Europa de Est. Dovezile arheologice au sugerat că acest lucru s-a desfășurat începând cu anul 8.000 î.Hr. În unele zone, țapii erau uciși selectiv la o vârstă fragedă, lucru ce sugerează faptul că aceștia erau ținuți în țarcuri, mai degrabă, decât vânați în sălbăticie. La Așıklı Höyük, în prezent Turcia, urina caprelor a lăsat urme chimice în solul în care animalele au fost ținute.

Daly și colegii săi au examinat fosile de capră conservate, provenite din două zone ale munților Zagros: Ganj Dareh și Tepe Abdul Hosein, care au tot fost excavate în ultimii zeci de ani. Caprele au locuit în aceste zone între anii 8200 și 7600 î.Hr.

Cercetătorii au obținut ADN-ul fosilelor de capre conservate, provenite din ambele zone: 14 genomi nucleari, precum și 32 de genomi mitocondriali, care au fost moșteniți doar de la mamele animalelor.

Daly și echipa sa de cercetare, au constatat faptul că bovinele au format două grupuri distincte – unul a fost strâns legat de caprele domestice moderne, celălalt de caprele sălbatice moderne. Acest lucru demonstrează faptul că domesticirea presupune mai mult decât îngrădirea animalelor.

„Aceasta este cea mai veche dovadă genetică a domesticirii caprelor, arătând din ce în ce mai mult faptul că domesticirea caprei a început în regiunea Zagros sau în apropierea acesteia”, a declarat Daly.

Câinii au fost domesticiți cu cel puțin 14.000 de ani în urmă. Oile au fost domesticite în același timp cu bovinele, însă într-o zonă vestică puțin mai îndepărtată, eventual în Turcia sau Anatolia din prezent. Vitele și porcii au fost domesticiți mai târziu.

Daly sugerează faptul că ovinele și caprinele au precedat bovinele și porcinele, deoarece acestea sunt mai mici și, prin urmare, mai ușor de prins. „Bovinele sunt, evident, mult mai mari și mai periculoase, la fel cum sunt și mistreții”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.