Acasă Robotică GÂNDACUL CYBORG CARE POATE FI CONTROLAT DE LA DISTANȚĂ

GÂNDACUL CYBORG CARE POATE FI CONTROLAT DE LA DISTANȚĂ

96
0
(c) Universitatea Tehnologică Nanyang

Un gândac echipat cu un computer și cameră cu infraroșu, controlat de electrozi, ar putea ajuta la localizarea persoanelor blocate între dărâmăturile clădirilor distruse de cutremure.

Hirotaka Sato și colegii acestuia din cadrul Universității Tehnologice Nanyang din Singapore au echipat o serie de gândaci fluierători de Madagascar cu o serie de calculatoare minuscule, conectate la electrozi implantați în organele senzoriale ale acestora, cunoscute sub numele de cerci, care se află pe partea stângă și dreaptă a fiecărei insecte. Atunci când este aplicat un curent asupra organului, insecta se rotește în acea direcție.

Deși gândacul poate fi dirijat, acesta își poate controla propriile picioare. Insectele cyborg au avut o rată de succes de 94% atunci când acestea au fost direcționate către o serie de puncte de referință aflate în cadrul unui laborator. Folosind o cameră cu infraroșu, echipa ar putea distinge oamenii de alte obiecte cu o precizie medie de 87%.

Echipa de cercetare a declarat faptul că aparatul ar putea funcționa timp de aproximativ 2,2 ore cu ajutorul unei baterii suficient de ușoare pentru ca întregul sistem să poată fi transportat de insectă. Deoarece gândacul se deplasează singur, raza de acțiune este semnificativ mai mare decât în cazul utilizării unui dispozitiv robotizat.

Cercetătorii sunt de părere că roboții hibrizi, care utilizează insecte echipate cu sisteme computerizate, ar putea fi ideali pentru misiuni de căutare și salvare a persoanelor blocate în urma unor dezastre precum cutremure, unde descoperirea rapidă a supraviețuitorilor este esențială, dar locațiile pot fi inaccesibile. Pe viitor, aceștia speră să adauge un sistem de urmărire a poziției în timp real, astfel încât salvatorii umani să poată fi alertați atunci când cyborgul găsește un supraviețuitor.

„Orice instrument care poate fi folosit pentru a alerta persoanele sau pentru a accelera procesul de căutare ar fi extrem de benefic. Deși ideea este neconvențională, nu ar fi exclus să folosim gândaci în cadrul acestor sisteme. Aceștia ar putea oferi salvatorilor o opțiune suplimentară”, a declarat Alex Rogers din cadrul SARAID, o organizație caritabilă din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.