Acasă COVID-19 REȚETE CULINARE PENTRU PERSOANELE CARE AU CONTRACTAT COVID-19

REȚETE CULINARE PENTRU PERSOANELE CARE AU CONTRACTAT COVID-19

66
0
(c) OksanaKiian/Getty Images

Un simptom obișnuit și persistent al virusului SARS-CoV-2 este pierderea simțului gustului și al mirosului, în cadrul studiilor constatându-se faptul că între 40 și 85% dintre persoanele care contractează boala suferă o pierdere a acestor simțuri.

Virusul care cauzează boala covid-19 se atașează la proteinele ACE2 din epiteliul olfactiv, țesutul din nas unde se află receptorii mirosului. Odată ce virusul pătrunde în aceste celule, acesta declanșează o inflamație, iar cercetătorii sunt de părere că reacția inflamatorie determină pierderea cililor prezenți pe celulele olfactive, adică structurile de pe suprafața lor care le ajută să capteze moleculele de aromă.

De obicei, cilii cresc odată cu eliminarea infecției și, pentru majoritatea oamenilor, pierderea mirosului (cunoscută și sub numele de anosmie) durează aproximativ 10 zile. Totuși, pentru unii oameni, recuperarea completă poate dura luni de zile, iar acest lucru poate avea efecte profunde asupra sănătății mintale. Nu este clar de ce acest simptom persistă atât de mult timp sau dacă acești oameni își vor recăpăta vreodată simțul mirosului.

Din fericire, există indicații disponibile pentru persoanele afectate de pierderea mirosului care îi pot ajuta să se bucure mai mult de mâncare. De asemenea, anosmia este un efect secundar comun al tratamentului împotriva cancerului, iar Life Kitchen, o școală non-profit de bucătari, a fost înființată pentru a-i ajuta pe cei afectați. În prezent, aceasta a publicat o carte de bucate gratuită, denumită Taste & Flavor, dedicată special persoanelor care au fost afectate de Covid-19.

Bazându-se pe cercetările efectuate de Barry Smith în cadrul Școlii de Studii Avansate și a Universității din Londra, echipa din cadrul Life Kitchen a aflat faptul că există unele trăsături distinctive ale anosmiei și parosmiei (afectarea mirosului) legate de coronavirus. Cei afectați prezintă un tip de comportament respingător față de anumite alimente, precum carnea, ouăle, ceapa și usturoiul.

Majoritatea oamenilor încă simt gusturile de bază detectabile cu ajutorul limbii: dulce, acru, sărat, amar și umami. De asemenea, aceștia pot simți iuțeala ardeilor iute, aroma mentei și a wasabi-ului, senzații mediate de nervul trigemen.

Rețetele din cartea Taste & Flavour sunt concepute pentru a stimula simțurile încă funcționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.