Acasă Sănătate TESTUL DE SÂNGE CARE AR PUTEA PREZICE DATA EXACTĂ A NAȘTERII FĂTULUI

TESTUL DE SÂNGE CARE AR PUTEA PREZICE DATA EXACTĂ A NAȘTERII FĂTULUI

48
0
(c) Jamie Grill/Tetra Images/Alamy

Multe femei însărcinate doresc să știe momentul exact în care vor naște, iar într-o zi acest lucru ar putea fi posibil prin realizarea unui test de sânge.

În prezent, termenul nașterii se stabilește prin calcularea a 40 de săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații, dar unele femei dau naștere cu săptămâni mai devreme, în timp ce altele depășesc data respectivă, uneori fiind necesară inducerea travaliului.

Ina Stelzer din cadrul Universității Stanford, California, și colegii acesteia investighează o nouă abordare care presupune urmărirea modului în care corpul răspunde la semnalele primite de la făt și se pregătește pentru travaliu. „Apariția sângelui arată că momentul nașterii se apropie”, a declarat aceasta.

Echipa de cercetători condusă de Stelzer a prelevat probe de sânge de la 53 de femei însărcinate și le-a testat în mai multe moduri, de 1-3 ori, în ultimele 100 de zile de sarcină. Cercetătorii au analizat aproape 5.000 de biochimicale și au efectuat peste 2.000 de teste pe celulele imune din sângele lor.

Cu 2-4 săptămâni înainte de naștere, echipa de cercetători a constatat că a existat o schimbare a tiparelor hormonale ale femeilor și o scădere a activității celulelor imune inflamatorii, reflectată de modificările biomarkerilor din sânge.

Cercetătorii au realizat un model de predicție, folosind 45 dintre biomarkerii existenți și au testat acest lucru pentru alte 10 femei. Modelul a prezis o dată probabilă a nașterilor, care a avut o eroare de 17 zile de la termenul real, fie înainte, fie după. Stelzer consideră faptul că, pe măsură ce rezultatele obținute din studiul mai multor femei sunt adăugate modelului de predicție, acesta va deveni mai precis. Cercetătorii nu au testat încă dacă modelul ar funcționa pentru sarcini multiple.

„Dacă modelul este transformat într-un test comercial, ar putea fi util pentru detectarea femeilor însărcinate care vor naște prematur. În prezent acest lucru necesită prelevarea unei probe din lichidul vaginal și efectuarea unei scanări pentru a măsura poziția colului uterin”, a declarat Rachel Tribe din cadrul King’s College din Londra.

„De asemenea, un astfel de test ar putea fi util dacă medicii sunt îngrijorați cu privire la starea fătului și doresc să știe dacă nașterea este iminentă sau dacă trebuie să inducă travaliul”, a menționat Andrew Shennan din cadrul King’s College din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.