Acasă Inginerie medicală DISPOZITIVUL DE MONITORIZARE A PERSOANELOR CARE SUFERĂ DE ECZEMĂ

DISPOZITIVUL DE MONITORIZARE A PERSOANELOR CARE SUFERĂ DE ECZEMĂ

79
0
Dispozitivul poate monitoriza eficacitatea tuturor medicamentelor și tratamentelor. (c) BBC Science Focus Magazine

Dermatita atopică sau eczema este o afecțiune cutanată inflamatorie care afectează aproximativ 1 din 5 copii. Aceasta poate provoca o senzație intensă de prurit, care îi afectează periodic pe întreg parcursul nopții.

Cu toate acestea, mâncărimea este un simptom dificil de măsurat, fapt care îngreunează urmărirea eficienței medicamentelor și a tratamentelor administrate.

În prezent, cercetătorii din cadrul Universității Northwestern au dezvoltat un senzor purtabil pe suprafața pielii, integrat într-un plasture moale, capabil să măsoare frecvența cu care se scarpină purtătorul său.

Plasturele este compus dintr-un senzor moale și flexibil, care se mulează perfect pe mâna pacientului și este conectat la algoritmi de învățare automată. Astfel, acesta poate identifica în mod specific frecvența cu care se scarpină purtătorul, nefiind păcălit de mișcări ce imită scărpinatul. Este primul senzor capabil să capteze toate tiparele de scărpinat, indiferent dacă mișcarea provine de la deget, încheietura mâinii sau cot.

„Dermatita atopică este mult mai mult decât o iritație a pielii. Este o afecțiune gravă care provoacă multă suferință în întreaga lume. Calitatea vieții în cazul persoanelor care suferă de dermatită atopică severă (nu doar în cazul copiilor, ci și în cazul adulților) este echivalentă cu cea a persoanelor care suferă de anumite boli grave, care pot pune viața în pericol”, a declarat autorul principal dr. Shuai Steve Xu, asistent profesor în domeniul dermatologic și pediatric la Școala de Medicină Feinberg din cadrul Universității Northwestern.

„Pacienții care suferă de dermatită atopică sunt cu 44% mai predispuși la intenții sinucigașe, din cauza intensității senzației de mâncărime. Astfel, capacitatea de a cuantifica simptomele acestora este destul de importantă pentru dezvoltarea de noi medicamente care să amelioreze simptomele pacienților, îmbunătățindu-le astfel, viața de zi cu zi. În anumite privințe, acțiunea senzorului este similară cu cea de măsurare a glucozei din organism, în cazul diabetului. Deci, măsurarea intensității senzației de mâncărime, în cazul unui pacient cu dermatită atopică, poate fi la fel de importantă.”

Inițial, echipa a instruit algoritmul să detecteze orice acțiune de scărpinat în cazul adulților sănătoși, studiind astfel, comportamentele specifice acestei acțiuni. Ulterior, aceștia au testat plasturele asupra copiilor cu dermatită atopică, înregistrând date specifice pe durata a peste 300 ore de somn.

Acesta este un moment destul de interesant pentru copii și adulții care suferă de dermatită atopică sau eczeme, datorită faptului că dezvoltarea de noi terapii se află într-o continuă evoluție, a declarat dr. Amy Paller, președinte al departamentului de dermatologie din cadrul Universității Northwestern. „Pentru a măsura eficacitatea unui medicament în cazul pacienților care suferă de eczeme, factorul care joacă un rol important este reprezentat de intensitatea mâncărimii. Mâncărimea fiind principalul simptomul care definește eczema și are cel mai mare impact asupra calității vieții pacienților. Acest senzor ar putea avea un rol critic în acest sens, în special în cazul copiilor care suferă de această afecțiune.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.