Acasă Știri PASTE CARE ÎȘI SCHIMBĂ FORMA ATUNCI CÂND SUNT GĂTITE

PASTE CARE ÎȘI SCHIMBĂ FORMA ATUNCI CÂND SUNT GĂTITE

78
0
(c) Morphing Matter Lab. Carnegie Mellon University

Wen Wang și colegii săi din cadrul Universității Carnegie Mellon din Pennsylvania au dezvoltat paste 2D comestibile, care își măresc volumul prin fierbere, trecând la o formă 3D. Un exemplu este dat de spirale lungi care sunt asemănătoare pastelor fusilli și forme de șa asemănătoare celor conchiglie.

Cercetătorii consideră că pastele plate ar putea reduce considerabil cantitatea de ambalaj folosit la produsele alimentare și ar economisi spațiu de depozitare și de transport.

De exemplu, atunci când macaroanele sunt ambalate, aproximativ 60% din spațiul din cutie sau pungă este aer, estimează Wang.

Pastele 2D se transformă în forme 3D atunci când sunt fierte, deoarece acestea prezintă modele speciale cu caneluri care au dimensiuni mai mici de 1 milimetru. Canelurile măresc suprafața pastelor. Zonele cu o suprafață mai mare absorb apa și se umflă mai repede, a declarat Wang, care lucrează în prezent la compania Nestlé.

„Modelul canelurilor în ceea ce privește adâncimea, înălțimea și distanța dintre acestea este foarte important. Prin utilizarea acestei metode, am putea îndoi pastele în forma pe care ne-o dorim”, a declarat Wang.

Cercetătorii au realizat produsul folosind o rețetă italiană autentică de aluat de paste, aceasta constând doar din griș și apă. Imprimarea canelurilor a fost singurul pas suplimentar necesar.

Testele preliminare sugerează faptul că pastele au același gust și se simt la fel ca cele obișnuite.

„Deoarece canelurile măresc drastic suprafața pastelor, acestea sunt capabile să absoarbă sosul, deci pastele vor fi mai gustoase”, a declarat Wang.

Înainte ca pastele să intre pe piață, producția ar trebui mai întâi mărită, folosind instrumente specializate pentru imprimarea canelurilor într-un mod corect, a declarat Wang. De asemenea, sunt necesare mai multe teste de gust, pentru a observa care este părerea consumatorilor în raport cu pastele obișnuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.