Acasă Planeta Pământ ALBINELE PRODUC FEROMONI ATUNCI CÂND SUNT ATACATE

ALBINELE PRODUC FEROMONI ATUNCI CÂND SUNT ATACATE

109
0
(c) William Mullins / Alamy

Albinele produc un feromon de avertizare atunci când paraziții le infectează stupii, dar stresul social cauzat de perceperea pericolului ar putea fi mai devastator decât paraziții.

O ciupercă cu o singură celulă, denumită Nosema ceranae, poate infecta intestinele albinelor, provocând o boală denumită nosemoză. Similar infecției cu tenie la om, nosemoza, aparent, face albinele mai înfometate și le reduce rezistența la pesticide și viruși, dar nu este fatală. Cu toate acestea, nosemoza este unul dintre principalele motive pentru care populațiile de albine sunt în declin.

Christopher Mayack, din cadrul Colegiului Swarthmore din Pennsylvania, a bănuit că acest lucru ar putea avea legătură cu modul în care ciuperca afectează structurile sociale ale albinelor.

„Schimbările subtile în comportament pot fi critice pentru albina de miere, deoarece este foarte socială. Dacă armonia lor socială este perturbată, adică funcționarea albinelor sub formă de grup, ar putea provoca decăderea coloniei, ceea ce ar conduce la un colaps al funcționării stupului”, a declarat acesta.

Albinele, ca și majoritatea insectelor sociale, utilizează feromoni pentru a comunica. Pentru a ști cum acești feromoni se modifică în timpul unei infecții cu N. ceranae, echipa de cercetători condusă de Mayack a colectat aproximativ 100 de albine lucrătoare Apis mellifera din 30 de stupi diferiți de lângă orașul Philadelphia, iar 18 dintre aceștia prezentau o infecție cu N. ceranae. Ulterior, aceștia au folosit o metodă de spectrometrie pentru a măsura producția de feromoni de albine și ratele de infestare cu N. ceranae.

Un rezultat al analizei a ieșit în evidență: albinele din stupii infectați au avut concentrații mult mai mari de (Z)-11-eicosen-1-ol, în comparație cu cele din stupii neinfectați.

(Z)-11-eicosen-1-ol este un feromon de „alertă”, pe care albinele îl produc atunci când acestea sunt amenințate de invadatori mari, cum ar fi oamenii și urșii. Acestea eliberează feromonul, în special, atunci când înțeapă sau când sunt strivite sau ucise. De asemenea, albinele îl folosesc pentru a marca florile din care au extras deja nectarul. Substanța chimică pare să servească drept un apel important la acțiune, fie să respingă sau să atragă.

În cazul infestărilor cu N. ceranae, acest lucru ar putea însemna că feromonii stimulează albinele să aibă grijă de partenerii lor infectați, a declarat Mayack. Cu toate acestea, le-ar mai putea determina să carantineze albinele bolnave sau chiar să le ucidă. În orice caz, Mayack bănuiește că comportamentul albinelor se schimbă atât de mult, încât ar putea distruge echilibrul social.

„La fel ca și în cazul oamenilor, dacă există prea mult stres, legăturile sociale se pot rupe destul de ușor, iar funcționarea grupului va fi defectuoasă”, a declarat Mayack.

De asemenea, el se întreabă dacă feromonii ar putea determina albinele din stupii infectați să devină mai agresive față de apicultori. Chiar și așa, sunt necesare mai multe studii pentru a determina cu exactitate ceea ce se întâmplă odată cu producerea de (Z)-11-eicosen-1-ol în stupii afectați, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.