Acasă Spațiu și Astronomie CRATERUL HERSCHEL DE PE LUNA LUI SATURN

CRATERUL HERSCHEL DE PE LUNA LUI SATURN

100
0
(c) NASA/JPL/SSI

Mimas este cel mai apropiat satelit a lui Saturn, acesta aflându-se la o distanță de doar 185.520 de kilometri față de planetă. Cercetătorii sunt de părere că satelitul respectiv a creat Diviziunea Cassini, un decalaj de 4.800 de kilometri între inelele A și B ale lui Saturn. Mimas are o formă ovoidală și un diametru mediu de 396 de kilometri. Acest lucru se datorează gravitației sale reduse de la suprafață (gravitația de pe acest satelit este de aproximativ 25 de ori mai mică decât cea a Lunii Pământului), precum și a atracției gravitaționale puternice a planetei Saturn. Mimas are o rotație asincronă (ceea ce înseamnă că satelitul efectuează o rotație completă în jurul planetei și una în jurul propriei axe în aceiași perioadă de timp), care durează de 22,5 ore.

Mimas are o densitate foarte mică, de aproximativ 1,17 ori mai mare decât cea a apei, astfel, astronomii sunt de părere că acesta ar putea fi format dintr-un mic nucleu stâncos și un strat exterior de gheață. Se estimează că temperatura de la suprafață este de aproximativ 64 Kelvin. Principalele caracteristici geologice ale satelitului sunt abisurile și craterele apărute în urma impacturilor cu alte corpuri cerești.

Cu toate acestea, Mimas este cunoscut pentru craterul său masiv, denumit Herschel. Acesta are un diametru de 130 de kilometri, adică aproximativ o treime din diametrul propriu al satelitului. Marginile sale au o înălțime de aproximativ cinci kilometri, iar în cadrul acestuia există zone cu adâncimi de până la 10 kilometri. Pe Pământ, un astfel de crater ar avea o dimensiune mai mare decât suprafața Canadei.

Misterul craterului Herschel

Cea mai distinctivă caracteristică a satelitului Mimas este, de asemenea, cel mai mare mister. Astronomii nu își pot da seama ce forță ar fi putut crea un crater atât de mare și adânc fără a distruge complet satelitul. Impactul masiv pare să fi lăsat fisuri pe partea opusă a satelitului, deși acestea pot fi, de asemenea, rezultatul crăpăturilor de pe suprafața înghețată. Dacă Mimas ar fi fost distrus, rămășițele acestuia ar fi putut deveni alți sateliți saturnieni sau ar fi putut forma un alt inel în jurul planetei. Până în prezent nu se știe exact ce a cauzat craterul, care are o formă neobișnuită, hexagonală. O cauza ar fi putut fi un meteorit masiv sau fragment care s-a desprins în timpul formării lunilor lui Saturn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.