Acasă IA și VR ANALIZA UNOR PERGAMENTE CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

ANALIZA UNOR PERGAMENTE CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

153
0
(c) ART Collection/Alamy

Inteligența artificială a fost utilizat pentru rezolvarea unui mister vechi, cu privire la pergamentele din zona Mării Moarte. Cu ajutorul tehnologiei s-a confirmat faptul că unul dintre manuscrisele antice, mai exact Marele Pergament al lui Isaia, a fost redactat de doi cărturari, care aveau o scriere de mână foarte similară, și nu de o singură persoană, cum se credea anterior.

Pergamentele din zona Mării Moarte fac parte dintr-un un set de manuscrise ebraice antice, care cuprind texte biblice și evreice. Acestea au fost descoperite la mijlocul secolului al XX-lea, într-o serie peșteri, aflate în apropiere de Marea Moartă.

Marele pergament al lui Isaia este o copie a Cărții lui Isaia, care se regăsește atât în Biblia ebraică, cât și în Vechiul Testament. Copia a fost finalizată în jurul secolului al II-lea î.Hr. și a fost scrisă folosind alfabetul ebraic.

„Înainte de descoperirea pergamentelor, ne-am bazat doar pe manuscrisele medievale din anul 1000 î. Hr. pentru studierea istoriei timpurii a acestui text. Aceste pergamente din zona Mării Moarte sunt ca o mașină a timpului”, a declarat Mladen Popović din cadrul Universității din Groningen, Olanda.

„Acestea ne permit să călătorim înapoi în timp, chiar și până în momentul în care Biblia ebraică era în proces de redactare. Așadar, pergamentele ne oferă un punct de vedere unic pentru a studia cultura din spatele a ceea ce a devenit Biblia”, a adăugat acesta.

Anterior, istoricii nu au putut să stabilească dacă Marele Manuscris al lui Isaia a fost opera unui singur sau a mai multor cărturari, deoarece scrisul de mână este foarte asemănător pe pergamentul care are o lungime de 7 metri.

Popović și colegii săi au folosit inteligența artificială pentru a analiza imaginile digitale ale manuscrisului cu scopul a determina dacă acesta a fost redactat de o singură persoană sau de mai multe persoane care aveau un scris de mână asemănător. Algoritmul a analizat cu atenție variațiile în forma și stilul literelor care nu pot fi reperate ușor de ochiul uman. Cercetătorii au descoperit faptul că pergamentul era separat în două jumătăți, fiecare scrisă de către un cărturar diferit.

„O parte din motivul pentru care a fost necesară utilizarea inteligenței artificiale pentru a permite autorilor acestui studiu revoluționar să confirme identificarea a doi cărturari diferiți, este acela că cele două scrieri sunt destul de similare și puteau să aparțină unei singure persoane care și-a schimbat stiloul”, a declarat Charlotte Hempel din cadrul Universității din Birmingham, Marea Britanie.

„Analizele viitoare a celorlalte manuscrise din zona Mării Moarte ne-ar putea oferi mai multe informații cu privire la cărturarii din acea perioadă”, a declarat Popović.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.