Acasă Energie VOPSEAUA CARE POATE REFLECTA 98% DIN RAZELE SOLARE

VOPSEAUA CARE POATE REFLECTA 98% DIN RAZELE SOLARE

379
0
O cameră cu infraroșu arată cum o mostră de vopsea ultra albă (pătratul purpuriu închis din mijloc, în dreapta) răcește placa sub acțiunea temperaturii ambientale. (c) Purdue University/Joseph Peoples

O vopsea ultra-albă, care reflectă 98,1% din lumina soarelui, se poate răci automat, prin radierea căldurii în spațiu. Aceasta ar putea ajuta la menținerea unei temperaturi mai scăzute în interiorul clădirilor, înlocuind aparatele de aer condiționat cu consum mare de energie.

Anterior, Xiulin Ruan și colegii acestuia din cadrul Universității Purdue din SUA au dezvoltat o vopsea ultra-reflectorizantă, folosind particule de carbonat de calciu care reflectau 95,5% din lumina soarelui. În prezent, aceștia au reușit să creeze o vopsea care reflectă 98,1% din lumina soarelui, prin utilizarea particulelor de sulfat de bariu.

Această nouă vopsea ultra-albă absoarbe cu 50% mai puțină energie solară decât vopseaua anterioară. Vopseaua albă comercială standard absoarbe între 10 și 20% din energia solară.

În prezent, cantitatea de energie solară absorbită de noua vopsea este mai mică decât cantitatea de energie pe care o radiază prin atmosferă, în spațiu, astfel încât materialul devine mai rece decât obiectele din jur. Echipa va efectua o serie de experimente folosind conducte vopsite, prin care vor transporta apă. Aceștia speră să creeze un efect de refrigerare fără a utiliza electricitate.

Echipa speră ca prin intermediul acestei vopsele să poate reduce emisiile globale de carbon, deoarece casele acoperite cu această vopsea nu ar avea nevoie de utilizarea aparatelor de  aer condiționat. Dacă vopseaua este utilizată pe un acoperiș cu o suprafață de 930 de metri pătrați, efectul de răcire creat ar putea produce o economie a energiei de până 10 kilowați.

Ruan a declarat faptul că există un efect pozitiv dublu, deoarece vopseaua reflectă razele solare înapoi în spațiu. „Aparatele de aer condiționat tradiționale doar mută căldura din interiorul casei în exterior. Această vopsea reflectă razele solare înapoi în spațiu, astfel, căldura nu rămâne pe Pământ”, a adăugat acesta.

Echipa a calculat că dacă 0,5-1% din suprafața Pământului ar fi acoperită în această vopsea (de exemplu prin acoperirea acoperișurilor), efectul total ar inversa încălzirea globală până în prezent.

Suprafețele vopsite vor trebui menținute curate pentru a-și păstra proprietățile reflectorizante. În prezent, echipa de cercetători lucrează la modalități de a produce o vopsea cu auto-curățare.

În plus, echipa lui Ruan lucrează la crearea unui material și mai reflectorizant. Totuși, acesta a declarat faptul că un astfel de material ar putea avea randamente scăzute. „Obținerea unui material 100% reflectorizant este dificilă. Cu ajutorul unui astfel de material se va putea obține un beneficiu de răcire mai mare cu 19 wați pe metru pătrat. Așadar, din punct de vedere al costurilor, dezvoltarea unui astfel de material nu este atât de atractivă”, a adăugat Ruan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.