Acasă Știri EFECTUL PESTICIDELOR ASUPRA ALBINELOR

EFECTUL PESTICIDELOR ASUPRA ALBINELOR

234
0
(c) Frank Bienewald/Alamy

În ultimii 25 de ani, atât albinele, cât și alte specii polenizatoare, au fost expuse la niveluri crescute de pesticide toxice, deși cantitățile utilizate au scăzut în această perioadă.

„Toate țările ar trebui să ia în considerare „taxele de toxicitate” impuse în Danemarca. Acestea sunt aplicate pesticidelor utilizate de fermieri cu scopul de a-i încuraja să schimbe produsele pe care le folosesc”, a declarat unul dintre cercetătorii care a luat parte la noul studiu.

În ultimii ani, pesticidele care vizează în mod special dăunătorii culturilor au fost asociate cu scăderea numărului de insecte. În anul 2018, Uniunea Europeană a interzis utilizarea în aer liber a mai multor tipuri de pesticide folosite pe scară largă, cunoscute sub numele de neonicotinoizi. În luna ianuarie 2020, după ieșirea din UE, Marea Britanie a permis utilizarea de urgență a unor astfel de substanțe pentru a ucide afidele care purtau un virus periculos pentru producția sfeclei de zahăr.

„În mass-media am observat politicieni și oamenii de știință care vorbesc adesea despre modul în care, anual, se reduce cantitatea utilizată de pesticide. În același timp, ecotoxicologii au observat o schimbare a toxicității pesticidelor. Unele insecticide utilizate în prezent sunt mult mai toxice pentru unele grupuri de organisme vii decât cele utilizate în urmă cu zeci de ani”, a declarat Ralf Schulz din cadrul Universității Koblenz-Landau, Germania, care a coordonat noile cercetări.

Ralf Scuhlz și echipa acestuia au combinat datele furnizate de guvernul din SUA, cu privire la cantitatea a 381 de tipuri pesticide utilizate între anii 1992 și 2016, cu un indice propriu al toxicității pesticidelor pentru diferite grupuri de specii, de la păsări și mamifere, la polenizatori și plante, pentru a crea un coeficient, denumit „toxicitate totală aplicată”. Aceștia au descoperit faptul că în ceea ce privește polenizatorii, plantele de pe uscat și nevertebratele acvatice, precum libelulele, coeficientul respectiv a crescut cu aproximativ 80% între anii 2005 și 2016, chiar dacă cantitatea totală de pesticide utilizate a scăzut.

„Aceste date sugerează faptul că există o toxicitate mai mare asupra albinelor și plantelor decât se credea anterior. O soluție la această problemă ar putea fi impunerea unei taxe de toxicitate asupra pesticidelor, pentru a stimula fermierii să utilizeze substanțe mai puțin toxice”, a declarat Schulz.

Cercetătorii au asociat toxicitatea crescută pentru albine și plante cu utilizărea atât a neonicotinoizilor, cât și a unui alt grup de insecticide, și anume piretroizii. Deși sunt mai puțin toxice pentru păsări, mamifere și oameni decât pesticidele cu „spectru larg” utilizate în trecut, ambele tipuri de substanțe sunt mai dăunătoare pentru insectele care sunt similare cu dăunătorii vizate de acestea.

„În general, riscul pentru insectele sălbatice, adică atât pentru polenizatori, cât și pentru insectele acvatice, pare să crească”, a declarat Dave Goulson din cadrul Universității din Sussex.

Rezultatele se bazează pe analiza speciilor de albine din SUA, care sunt expuse acestui pericol, dar Schulz este de părere că există rezultate similare și în alte țări în care există un nivel ridicat de utilizare a pesticidelor. Totuși, un dezavantaj al acestui studiu este acela că în raport nu este descris modul în care pesticidele afectează organismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.