Acasă Sănătate SCHIMBĂRILE CLIMATICE POT AGRAVA SIMPTOMELE GUTURAIULUI

SCHIMBĂRILE CLIMATICE POT AGRAVA SIMPTOMELE GUTURAIULUI

52
0
(c) Phil Savoie/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Confruntarea cu sezonul guturaiului din nord-vestul Europei va fi din ce în ce mai dificilă, deoarece schimbările climatice ar putea crește severitatea sezonului polenului cu mai mult de 50%.

În prezent, cercetătorii se așteaptă ca, pe măsură ce temperaturile și concentrațiile de dioxid de carbon cresc, sezonul polenului să înceapă mai devreme și să dureze mai mult din cauza afectării copacilor și plantelor. Cu toate acestea, eforturile de a prezice diferența pe care schimbările climatice le-ar putea aduce la nivel local sunt încă într-un stadiu incipient.

Pentru a afla mai multe informații în acest sens, o echipă de cercetători din Europa a colectat datele referitoare la producerea de polen din ultimii 22 de ani, din cadrul a 34 de zone de monitorizare din Belgia, Danemarca, Franța, Olanda și Marea Britanie. Aceștia le-au corelat cu datele meteo colectate în apropierea acestor zone. Cercetând rezultatele prin intermediul a două modele statistice, cercetătorii au descoperit faptul că volumul de polen eliberat într-un sezon ar putea crește cu până la 60% din cauza schimbărilor climatice, presupunându-se o dublare a nivelului de CO2 atmosferic, până la o valorare de 800 de părți per milion.

Cu excepția cazului în care omenirea nu va reuși să controleze emisiile de carbon, este puțin probabil să se ajungă la această valoare. Totuși, Carsten Skjøth din cadrul Universității din Worcester, Marea Britanie, care a lucrat în cadrul studiului, a declarat faptul că tendința este una clară.

Ce măsuri se pot lua în afară de reducerea emisiilor de CO2?

„O planificare mai bună înaintea sezonului polenic reprezintă cel mai bun lucru pe care îl putem face. Acest lucru poate include administrarea de medicamente pentru a face față simptomelor, sau evitarea expunerii la polen pe cât mai mult posibil”, a declarat Skjøth.

Cu toate acestea, în cadrul studiului nu s-a luat în considerare impactul pe care creșterea temperaturilor l-ar avea asupra polenului provenit de la diferite tipuri de plante. Acest lucru este important, deoarece schimbările climatice vor modifica, atât zonele în care speciile prosperă, precum și plantele pe care oamenii le cultivă, fiind nevoie de specii rezistente la secetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.