Acasă Planeta Pământ LEMURII AU SIMȚUL MIROSULUI FOARTE BINE DEZVOLTAT

LEMURII AU SIMȚUL MIROSULUI FOARTE BINE DEZVOLTAT

107
0
(c) BBC Science Focus

În cadrul unei cercetări s-a demonstrat faptul că primatele pot detecta un miros purtat de vânt, situat la o distanță considerabilă.

Potrivit noilor cercetări, efectuate de către oamenii de știință din cadrul Universității din New York, lemurii sunt capabili să simtă mirosul fructelor care se află la o distanță de aproximativ 15 metri. „Este pentru prima dată când o cercetare a demonstrat faptul că primatele pot urmări un miros îndepărtat”, a declarat antropologul Elena Cunningham, autorul principal al studiului.

Multe dintre animale își folosesc simțul mirosului pentru a localiza hrana, însă nu se știe cu exactitate dacă primatele pot detecta mirosul alimentelor de la depărtare sau dacă acestea se bazează pe vedere și memorie pentru a identifica următoarea masă.

În cadrul acestui studiu, efectuat la Fundația pentru Protejarea Lemurilor din Florida, cercetătorii au ascuns în tufișurile din pădure 2 pepeni galbeni, unul copt și unul artificial, pe care i-au introdus în containere diferite. Containerele au fost amplasate la diferite distanțe (între 4 și 15 metri) față de traseul circulat de un grup de lemuri nedresați cu coadă inelată, în mod obișnuit. Containerele nu erau vizibile de pe traseu, acest lucru presupunând faptul că animalele trebuiau să-și folosească simțul mirosului pentru a găsi fructele.

Mirosurile sunt transportate prin intermediul unor „urme de miros”, pe care animalele vor naviga adulmecând aerul, la intervale diferite de timp, pentru a monitoriza intensitatea mirosului și a identifica dacă sursa mirosului se află în apropiere.

Când vântul a împrăștiat mirosul pepenelui galben, aceștia au fost capabili să găsească fructul. Animalele pot simți mirosul din una sau mai multe locații, în timp ce se îndreaptă către fruct. Aceștia au fost capabili să găsească pepenele galben, care era situat la o distanță de 15 metri. Niciunul dintre lemuri nu a găsit pepenele galben artificial.

„Nefiind influențați de celelalte mirosuri din pădure, lemurii au fost capabili să distingă mirosul de pepene galben și să navigheze cu succes către fruct. Rezultatele indică faptul că, mirosul poate fi utilizat pentru a răspunde indiciilor provenite din surse îndepărtate. Capacitatea de a distinge alimentele aflate la depărtare poate fi o abilitate critică de hrănire în cazul lemurilor și a altor primate”, a declarat Cunningham.

Deoarece multe primate, inclusiv lemurii, trăiesc în păduri dese, unde nu există o bună vizibilitate din cauza copacilor și arbuștilor, aceștia și-au dezvoltat simțul olfactiv pentru a putea localiza diferite alimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.