Acasă IA și VR ÎMBUNĂTĂȚIREA VITEZEI ALGORITMULUI DE ÎNVĂȚARE AUTOMATĂ

ÎMBUNĂTĂȚIREA VITEZEI ALGORITMULUI DE ÎNVĂȚARE AUTOMATĂ

114
0
(c) Just_Super/Getty Images

Învățarea automată sau machine learning, un proces utilizat pentru antrenarea modulelor de inteligență artificială (IA), poate dura foarte mult. Totuși, o tehnică cuantică, care implică particule de lumină numite fotoni, ar putea accelera masiv procesul de învățare.

În cadrul învățării prin întărire, un algoritm este supus constant la aceeași situație. Acestuia i se acordă o recompensă numerică numai atunci când ajunge la răspunsul corect. Acest proces îl învață să găsească răspunsul corect mai rapid atunci când se confruntă cu probleme similare.

În prezent, Valeria Saggio și colegii săi din cadrul Universității din Viena, Austria, au dezvoltat o nouă tehnică cuantică pentru a accelera acest proces. Aceștia au creat un experiment care implică un foton care se mișcă printr-un ghid de unde și care poate ajunge într-una din cele patru stări posibile. Cercetătorii au utilizat un modul IA care avea rolul să se asigure că fotonul a ajuns într-o anumită stare.

În versiunea clasică a acestui experiment, fără efecte cuantice adăugate, modului IA a putut seta câte o singură stare fotonului, acesta fiind recompensat atunci când a făcut o presupunere corectă. Cu toate acestea, în versiunea cuantică a experimentului, modulul IA a putut plasa fotonul într-o suprapunere a mai multor stări. Acest lucru i-a permis să restrângă aria de căutare a răspunsului corect, înainte de a face o presupunerea finală clasică, cu privire la starea obiectivului.

„Imaginați-vă că aveți un robot care stă la o răscruce de drumuri, iar robotul are două opțiuni. Acesta poate merge la stânga sau la dreapta. Dacă robotul alege drumul din dreapta, acesta nu primește o recompensă, dar dacă alege drumul stâng primește o recompensă. La următoarea rundă, probabilitatea ca acesta să aleagă drumul stâng va crește”, a declarat Saggio

Aceasta este versiunea clasică a experimentului, dar versiunea cuantică i-ar permite robotului să meargă simultan la stânga și la dreapta la fiecare presupunere, necesitând mult mai puține presupuneri înainte de a învăța să meargă întotdeauna la stânga. Această strategie a accelerat timpul de învățare al IA-ului cu 63%, de la 270 de presupuneri la doar 100.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.