Acasă Inginerie medicală PREVENIREA FORMĂRII TUMORILOR ÎN CAZUL CANCERULUI DE SÂN

PREVENIREA FORMĂRII TUMORILOR ÎN CAZUL CANCERULUI DE SÂN

52
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Cercetătorii au descoperit care ar putea fi cele mai timpurii modificări ale țesutului mamar sănătos, cu mult timp înainte de apariția tumorilor. În cadrul unui studiu, efectuat asupra șoarecilor de laborator, s-a constatat faptul că, înainte de a deveni canceroase, celulele mamare cu mutația genei BRCA1 suferă modificări similare cu cele observate, în mod normal, în ultimul trimestru al sarcinii.

Specialiștii susțin faptul că, deși aceasta este o cercetare precoce, în viitor medicii ar putea examina femeile, din punct de vedere al mutației genei BRCA1, în vederea monitorizării modificărilor privind celulele mamare. Acest lucru ar putea contribui la informarea persoanelor care ar putea beneficia de o intervenție chirurgicală preventivă, precum și la asigurarea celor care nu prezintă un risc ridicat.

Nu toate femeile care prezintă această mutație vor continua să dezvolte acest tip de cancer, astfel încât pentru unele persoane această intervenție chirurgicală poate fi inutilă sau poate fi cel puțin întârziată, până în momentul în care sunt semnalate modificări timpurii ale țesutului mamar.

Echipa de cercetători, condusă de către Karsten Bach și dr. Sara Pensa din cadrul Universității Cambridge, a dorit să dezvolte o metodă de detectare a acestor modificări timpurii, care apar asupra celulelor mamare afectate de mutația BRCA1.

Aceștia au analizat țesutul mamar a 15 șoareci de diferite vârste, care prezentau mutația BRCA1. Echipa de cercetare a descoperit faptul că, o mutație BRCA1 poate declanșa anumite căi de activare a unui tip de celule stem, denumite celule mamare progenitoare luminale, care, în mod normal, sunt activate doar în timpul sarcinii.

Aceste căi de activare transmit anumite semnale către celula progenitoare, declanșându-se astfel, transformarea acesteia în celule alveolare. Aceste celule întră în alcătuirea compartimentelor specifice de la nivelul sânului, unde are loc producția de lapte, în ultimul trimestru al sarcinii.

„Inițial, am crezut că a fost o problemă în legătură cu șoarecii analizați”, a menționat Bach, coautorul studiului și doctorand în cadrul departamentului de farmacologie și cercetare a cancerului din Universitatea Cambridge.

„Ulterior, am descoperit faptul că mutația BRCA1 declanșa modificări celulare la nivelul țesutul mamar, astfel încât aceste celule se comportau ca și cum șoarecele ar fi purtat o sarcină. Modificările observate s-au produs cu mult timp înainte ca tumorile să fie detectate, motiv pentru care am constatat faptul că, markerii acestor modificări celulare ar putea fi utilizați pentru monitorizarea persoanelor care prezintă un risc ridicat de cancer de sân.”

De asemenea, cercetătorii au analizat celulele mamare prelevate de la 12 femei, care au prezentat o mutație BRCA1 și au suferit o mastectomie preventivă. Aceștia au descoperit faptul că doar 4 din cele 12 femei prezentau niveluri detectabile ale acestor markeri, în stadiile incipiente ale inițierii tumorii. Acest lucru sugerează faptul că, majoritatea femeilor ar fi putut amâna intervenția chirurgicală, deoarece riscul privind dezvoltarea acestui tip de cancer era foarte scăzut.

„Unul dintre misterele mutațiilor genei BRCA, este reprezentat de modul în care acestea cresc riscul de apariție al unei forme drastice de cancer, la nivelul țesutului mamar, spre deosebire de alte zone, precum rinichii sau plămânii”, a declarat Pensa, coautor al studiului și cercetător în cadrul departamentului de farmacologie și cercetare a celulelor stem, din Universitatea Cambridge.

„Se pare că anumite căi de activare, de la nivelul celulelor mamare, care sunt, de obicei, activate de hormonii din timpul sarcinii, sunt declanșate de către mutațiile BRCA1 și determină creșterea incontrolabilă a celulelor.”

Aceasta este o cercetare precoce, fiind necesară efectuarea unor studii clinice mai mari. Pe baza constatărilor acestora, cercetătorii speră să dezvolte un test de sânge care să detecteze modificările timpurii, care apar la nivelul celulelor mamare BRCA1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.