Acasă Știri MAI MULT DE 17% DIN ALIMENTELE PRODUSE SUNT ARUNCATE

MAI MULT DE 17% DIN ALIMENTELE PRODUSE SUNT ARUNCATE

118
0
(c) Ukrinform/Shutterstock

În cadrul unei analize a Organizației Națiunilor Unite (ONU) s-a constatat faptul că peste 17% din totalul alimentelor produse la nivel global sunt aruncate. În anul 2019, aproximativ 931 de milioane de tone de alimente au fost aruncate la coșurile de gunoi ale gospodăriilor, comercianților, restaurantelor și serviciilor alimentare.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUM) și organizația caritabilă din Marea Britanie, WRAP, care promovează sustenabilitatea, au analizat risipa de alimente din punctele de vânzare cu amănuntul, restaurante și case, prin revizuirea datelor guvernamentale și a studiilor academice din 54 de țări.

În urma raportului lor comun, privind indicele deșeurilor alimentare din anul 2021, s-a constatat că 17% din totalul alimentelor produse sunt aruncate de consumatori. Majoritatea acestor deșeuri, mai exact 11% din totalul alimentelor, apar la nivelul gospodăriilor. La nivel global, o persoană obișnuită aruncă 121 de kilograme de hrană, dintre care 74 kg sunt aruncate în cadrul gospodăriilor.

Conform raportului, deșeurile alimentare nu reprezintă doar o problemă în țările cu venituri mari. În medie, risipa anuală de hrană în locuințe, pe cap de locuitor, este de 79 kg în țările cu venituri ridicate, comparativ cu 91 kg, în țările cu venituri medii și mici.

Raportul a inclus atât deșeurile comestibile, cât și non-comestibile, precum oase sau coji de legume care trebuie aruncate. Țările cu venituri medii sau mici pot înregistra valori mai mari ale cantității de deșeuri alimentare pe cap de locuitor, deoarece alimentele sunt preparate mai des de la zero, ceea ce ar putea crește risipa de alimente necomestibile.

„Sunt necesare mult mai multe date cu privire la risipa de alimente comestibile și necomestibile în gospodării, în special în țările cu venituri medii și mici”, a declarat un purtător de cuvânt al UNEP.

Pierderile de alimente înainte și după recoltare și risipa de alimente a consumatorilor au un impact substanțial asupra schimbărilor climatice și de mediu, reprezentând aproximativ 9% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. De asemenea, această risipă crește atât presiunea asupra terenurilor agricole, cât și cantitatea de apă utilizată pentru irigarea acestora.

Cifrele ONU arată că 690 de milioane de oameni merg la culcare flămânzi. Se estimează că acest număr va crește brusc ca urmare a pandemiei provocate de coronavirus. O altă consecință a pandemiei este aceea că aproximativ 3 miliarde de oameni nu își vor putea permite menținerea unei diete sănătoase.

„Reducerea risipei de alimente este vitală și toți indivizii au un rol important în acest lucru. În loc să ne concentrăm pe lanțurile de aprovizionare, ar trebui să abordăm risipa de alimente din cadrul gospodăriilor prin campanii de schimbare a comportamentului oamenilor”, a declarat Richard Swannell din cadrul WRAP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.