Acasă Inginerie medicală CLONAREA UNUI DIHOR AFLAT PE CALE DE DISPARIȚIE

CLONAREA UNUI DIHOR AFLAT PE CALE DE DISPARIȚIE

395
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Oamenii de știință au clonat prima specie de animal, aflată pe cale de dispariție în SUA, un dihor cu picioare negre. Realizarea a fost posibilă cu ajutorul genelor unui strămoș care a murit în urmă cu 30 de ani.

Viitorul speciei de dihori cu picioare negre, aflată pe cale de dispariție, este unul promițător datorită nașterii spectaculoase a unui pui.

Denumit Elizabeth Ann, puiul s-a născut în data de 10 decembrie 2020, în cadrul Centrului Național de Conservare a Dihorilor cu Picioare Negre (NBFFCC), din Colorado, în colaborare cu Agenția guvernamentală „U.S Fish and Wildlife Service”.

Această naștere marchează prima dată când o specie de animale, aflată pe cale de dispariție, originară din SUA, a fost clonată cu succes.

„Deși cercetarea este una preliminară, aceasta reprezintă prima clonare, realizată cu succes, a unei specii native de animale, aflată pe cale de dispariție în America de Nord și oferă, totodată, un instrument promițător pentru eforturile continue de conservare a dihorului cu picioare negre”, a declarat Noreen Walsh, directorul U.S Fish and Wildlife Service, din Regiunea Mountain-Prairie.

„Menținerea și creșterea populațiilor de animale sălbatice, precum și a unui habitat adecvat, sunt acțiuni esențiale pentru recuperarea populației de dihori cu picioare negre și vor rămâne, în continuare, o prioritate pentru U.S Fish and Wildlife Service”.

O specie de animale care, anterior a fost considerată ca fiind dispărută, iar în prezent se află pe cale de dispariție, populația de dihorii cu picioare negre a fost salvată din pragul extincției de către U.S Fish and Wildlife Service, după ce un fermier din Wyoming a descoperit o mică colonie adăpostită pe pământul său, în anul 1981.

Departamentul „Wyoming Game & Fish” a capturat, ulterior, unele dintre animale pentru a începe un program de reproducere, în încercarea de a restabili populația speciei de dihori cu picioare negre.

Cu toate acestea, în prezent, toți dihorii cu picioare negre sunt descendenții a doar 7 indivizi, care dau naștere unor provocări genetice semnificative în recuperarea completă a speciei.

Fără o cantitate adecvată de diversitate genetică, o specie de animale devine rapid mai susceptibilă la anumite boli și anomalii genetice, prezentând rate de fertilitate scăzute, precum și o capacitate redusă de adaptare în diferite medii, cum ar fi cele aflate într-o continuă schimbare.

(c) USFWS National Black-footed Ferret Conservation Center

Elizabeth Ann a fost clonată din materialul genetic al unui dihor, denumit Willa, care a fost păstrat din anul 1988, într-un rezervor de azot lichid din depozitul Grădinii Zoologice Global Frozen Zoo, San Diego.

În mod crucial, dihorul Willa nu are descendenți în viață, cu gene semnificativ diferite față de descendenții celor 7 dihori fondatori. Acest lucru presupune faptul că, dacă Elizabeth Ann se împerechează și se reproduce cu succes, putând introduce o nouă diversitate genetică în cadrul acestei specii.

O echipă de cercetători americani, experți în clonare, din cadrul centrului „ViaGen Pets & Equinea”, a duplicat embrionii dintr-o linie celulară criogenată și i-a implantat într-o femelă dihor surogat.

Ulterior, mama surogat a fost transferată de la centrul „ViaGen Pets & Equine” la NBFFCC, unde a fost născută, cu succes, Elizabeth Ann.

„Grădina Zoologică Global Frozen Zoo, din San Diego, a fost creată în urmă cu peste 40 de ani, în speranța că aceasta va oferi soluții la viitoarele provocări privind acțiunea de conservare”, a declarat Oliver Ryder, directorul departamentului de Conservare Genetică, San Diego Zoo Global. „Suntem destul de încântați de faptul că am reușit să menținem depozitul de celule criogenate și, ani mai târziu, să oferim culturi de celule viabile pentru acest proiect inovator.”

Elizabeth Ann și mama ei surogat, vor locui în cadrul centrului NBFFCC, alături de ceilalți dihori cu picioare negre, care se reproduc, pe măsură ce ulterioarele cercetări vor fi finalizate. Echipa de cercetare lucrează în următoarele luni pentru a produce mai multe clone din această specie, ca parte a eforturilor continue de cercetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.