Acasă COVID-19 DEPOZITAREA VACCINULUI PFIZER

DEPOZITAREA VACCINULUI PFIZER

56
0
(c) Getty | JEAN-FRANCOIS MONIER

În data de 19 februarie 2021, reprezentanții companiilor Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor extrem de eficient împotriva COVID-19 nu necesită condiții de depozitare ultra-reci și că acesta poate fi menținut stabil la temperaturi standard, timp de două săptămâni.

Companiile au prezentat datele, care demonstrează stabilitatea vaccinului la temperaturi mai ridicate, către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), în cadrul unei cereri de reglementare pentru a diminua cerințele de depozitare și etichetare a vaccinului.

În cazul în care FDA aprobă modificarea, noile condiții de depozitare ar putea ușura dramatic distribuția vaccinului, permițând furnizarea dozelor către centre nespecializate de administrare a vaccinurilor. De asemenea, modificarea ar putea face mult mai ușoară distribuirea vaccinului către țările cu venituri mici.

„Am efectuat, în mod continuu, studii de stabilitate pentru a sprijini producția vaccinului la scară comercială, cu scopul de a face vaccinul cât mai accesibil posibil pentru furnizorii de servicii medicale și pentru persoanele din întreaga lume. Dacă cererea este aprobată, această nouă opțiune de depozitare ar putea oferi farmaciilor și centrelor de vaccinare o mai mare flexibilitate în ceea ce privește modul de gestionare a aprovizionării cu vaccinuri”, a declarat Albert Bourla, directorul general al companiei Pfizer.

În prezent, vaccinul necesită depozitarea la temperaturi cuprinse între -80°C și -60°C, timp de până la șase luni. Totuși, acesta poate fi refrigerat timp de până la cinci zile la temperatura standard a frigiderului (2⁰C – 8⁰C). Cerințele de depozitare au scăzut nivelul de entuziasm atunci când FDA a acordat, pentru prima dată, autorizația de urgență pentru utilizare. Doar facilitățile specializate, precum spitalele și laboratoarele de cercetare, tind să aibă congelatoare adecvate pentru a menține astfel de temperaturi.

Înainte de lansarea vaccinului, Pfizer și BioNTech au încercat să contracareze aceste dificultăți, subliniind expertiza lor și infrastructura existentă. Cele două companii au dezvoltat transportoare termice speciale, cu temperatură controlată, umplute cu gheață carbonică pentru a menține o temperatură cuprinsă între -70°C ± 10°C. Containerele au inclus senzori termici cu GPS, pentru a urmări locația și temperatura fiecărui transport. Dacă recipientele termice erau umplute cu gheață carbonică la un interval de 5 zile, dozele de vaccin puteau fi păstrate pe o perioadă de timp de până la 30 de zile.

Dacă cererea va fi aprobată, noile condiții de depozitare ar putea permite păstrarea vaccinului la o temperatură cuprinsă între -25°C și -15°C, un interval de temperatură pe care orice congelator standard îl poate menține, timp de până la două săptămâni. În plus, dozele de vaccin pot fi păstrate la temperaturi standard, cuprinse între 2⁰C și 8⁰C, timp de cinci zile.

Reprezentanții companiilor au declarat faptul că, pe măsură ce experții continuă să testeze limitele vaccinului, aceștia se așteaptă ca și datele de expirare să poată fi prelungite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.