Acasă Gadget-uri ÎNREGISTRAREA BĂTĂILOR INIMII CU AJUTORUL BOXELOR INTELIGENTE

ÎNREGISTRAREA BĂTĂILOR INIMII CU AJUTORUL BOXELOR INTELIGENTE

55
0
(c) Alfred Pasieka/SPL/Getty

Calculatoarele pot monitoriza ritmul cardiac de la distanță. Acestea emit o serie de ultrasunete către corpul unei persoane și analizează reflexiile pentru a detecta mișcările minuscule ale pieptului cauzate de bătăile inimii. În viitor, sistemul ar putea fi implementat în cadrul mai multor dispozitive, precum boxele inteligente.

Cercetătorii din cadrul Universității Academiei Chineze de Științe din Beijing și din cadrul Universității din Massachusetts Amherst au utilizat un laptop conectat la un difuzor pentru a transmite o serie de ultrasunete, cu frecvențe de 48 kiloherți. După aceea, aceștia au folosit un microfon standard pentru a înregistra semnalele care erau reflectate de obiectele din cameră, inclusiv de oameni.

Cercetătorii au reușit să măsoare schimbările în sunetul reflectat pentru a înregistra orice mișcare din cameră, într-un mod asemănător ecolocației. Tehnologia este suficient de sensibilă pentru a detecta contracțiile și dilatările de aproximativ 5 milimetri ale pieptului unei persoane, în timpul respirației. Astfel, a fost posibilă calcularea frecvenței respiratorii a acestora.

De asemenea, a fost posibilă detectarea unui model de mișcări toracice mult mai mici, de aproximativ 0,5 mm, cauzate de bătăile inimii. Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să măsoare pulsul unei persoane. Măsurarea a avut o eroare medie mai mică de o bătaie pe minut. Tehnica este eficientă chiar dacă subiectul se află în mișcare.

Jie Xiong din cadrul Universității din Massachusetts Amherst a declarat faptul că a fost necesară o procesare a semnalului pentru a determina frecvența cardiacă, prin eliminarea zgomotelor produse de ultrasunetele din cameră și de respirația subiectului.

El este de părere că software-ul poate fi rulat, cu ușurință, pe orice difuzor inteligent disponibil pe piață. În plus, acesta ar putea fi utilizat pentru a monitoriza, de la distanță, respirația și ritmul cardiac al persoanelor vulnerabile, fără a mai fi nevoie de un hardware specializat. De asemenea, sistemul ar putea acționa ca o alarmă automată în cazul în care sunt detectate anomalii.

Cercetătorii nu au putut să testeze sistemul pe un difuzor inteligent comercial, deoarece producătorii controlează software-ul care rulează pe ele. Totuși, calitatea difuzoarelor și a microfoanelor de pe majoritatea acestor dispozitive este superioară celor pe care le-a utilizat echipa de cercetători, ceea ce sugerează că difuzoarele inteligente ar putea măsura bătăile inimii cu o precizie și mai mare.

Totuși, înainte ca software-ul să fie pregătit pentru o lansare publică este necesară soluționarea unor defecte. Purtarea hainelor groase poate face mai dificilă detectarea bătăilor inimii, iar mișcarea rapidă a unei persoane prin cameră poate conduce la apariția unui zgomot suplimentar, care poate face mai dificilă detectarea mișcărilor mici ale pieptului.

De asemenea, sistemul poate detecta și sesiza diferențe între mai multe bătăi ale inimii atunci când într-o cameră se află mai multe persoane, dar diferențierea acestora devine mai dificilă dacă două persoane sunt foarte apropiate una de cealaltă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.