Acasă Știri NUMĂRUL DECESELOR PROVOCATE DE AERUL POLUAT

NUMĂRUL DECESELOR PROVOCATE DE AERUL POLUAT

56
0
Aerul poluat din New Delhi, India, în data de 24 noiembrie 2020 (c) Arvind Yadav/Hindustan Times via Getty Images

Poluarea aerului, cauzată de arderea combustibililor fosili, a fost asociată cu moartea prematură a 8,7 milioane de persoane, la nivel mondial, mai mult decât dublul estimărilor anterioare.

Cercetătorii sunt de părere că impactul mai mare, pe termen scurt, asupra sănătății, ar trebui să urgenteze eforturile continue de reducere a dependenței de combustibili fosili, care, pe termen lung, reprezintă factorii determinanți ai schimbărilor climatice.

Numărul de decese premature, la nivel global, cauzate de particulele fine eliberate prin arderea cărbunelui, petrolului și gazului, cunoscute sub numele de PM2,5, a fost estimat, anterior, la 4,2 milioane. Eloise Marais, din cadrul Colegiului Universitar din Londra, care a lucrat la realizarea noii estimări, este de părere că numărul mai mare, calculat de ea și colegii acesteia, pare să fie o consecință a interpretării datelor din cadrul studiilor recente, care a luat în calcul impactul, atât al concentrațiilor mari de PM2.5, cât și al concentrațiilor foarte scăzute.

Un alt factor care a condus la această estimare este dat de informațiile mai detaliate preluate din Asia, Europa și America de Nord.

„Aceste tendințe conduc către un rezultat mult mai sever în ceea ce privește expunerea la poluarea din aer decât am crezut vreodată”, a declarat Marais. Conform noii estimări, 75% din totalul deceselor premature, legate de poluarea aerului la nivel global, sunt cauzate de particulele PM2,5, care apar în urma arderilor combustibililor fosili. Astfel, Marais este de părere că rezultatele studiului ar trebui urgenteze eforturile de reducere a utilizării combustibililor fosili. „Acest studiu evidențiază faptul că există o consecință importantă, pe termen scurt, a utilizării combustibililor fosili”, a declarat aceasta.

Pentru realiza acestei estimări, cercetătorii au folosit cele mai recente date cu privire la sursele de emisii cauzate de utilizarea combustibililor fosili, precum centralele electrice, și au simulat modul în care poluarea aerului se va răspândi în regiuni. După aceea, aceștia au verificat modul în care aceste rezultate se compară cu observațiile reale, în ceea ce privește nivelurile de PM2.5. Impactul expunerii la particule asupra sănătății a fost modelat utilizând date regionale cu privire la populație și decese.

India a fost țara în care s-au înregistrat majoritatea deceselor premature, aproximativ 2,5 milioane pe an. Marais a declarat că acest rezultat nu a fost surprinzător, deoarece țara nu a reușit să pună în aplicare măsuri „mature” pentru combaterea poluării aerului. China a fost cea de-a doua țară clasată în topul deceselor premature (2,4 milioane de decese). Totuși, se estimează că numărul ar fi putut fi mai mare cu 1,5 milioane dacă nu ar fi avut loc scăderea utilizării cărbunelui, care a avut loc între anii 2012 și 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.