Acasă Stil de Viață CUM SUNT PROTEJAȚI ASTRONAUȚII DE RADIAȚII?

CUM SUNT PROTEJAȚI ASTRONAUȚII DE RADIAȚII?

161
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Una dintre cele mai mari bariere în calea călătoriilor spațiale pe distanțe lungi este reprezentată de măsurile de protecție ale astronauților împotriva efectelor nocive ale radiațiilor spațiale, la care aceștia sunt expuși. Razele cosmice și furtunile de protoni, provenite de la Soare, pot expune astronauții la niveluri periculoase de radiații, pe care corpul uman încă nu le-a dezvoltat pentru a le gestiona.

Cu toate acestea, o dietă bogată în antioxidanți ar putea contribui la menținerea sănătății cardiovasculare în spațiu.

„Dacă dorim să călătorim în spațiu, trebuie să înțelegem impactul bolilor induse de acel mediu și cum anume să ne protejăm împotriva acestora”, a declarat dr. Jesper Hjortnaes, din cadrul Centrului Medical al Universității Leiden, Olanda.

Radiațiile pot fi dăunătoare pentru proteine și secvențele de ADN, cauzând diferite boli, precum cancerul, însă acestea pot afecta și aparatul cardiovascular. Într-o cercetare publicată în jurnalul „Frontiere în Medicina Cardiovasculară”, Hjortnaes și echipa sa de cercetare, au analizat dovezile privind modul în care radiațiile afectează sănătatea cardiovasculară și măsurile de protecție ale astronauților.

Echipa de cercetare a analizat dovezile provenite de la persoanele care au efectuat proceduri de radioterapie, pentru vindecarea cancerului, precum și studii de expunere la radiații ale șoarecilor.

Aceștia au descoperit faptul că radiațiile ar putea conduce la remodelarea miocardului: țesutul cardiac sănătos este înlocuit cu țesut fibros dur, acest lucru producând insuficiență cardiacă. De asemenea, expunerea poate cauza acumularea de grăsimi și colesterol în vasele de sânge, acest lucru provocând accidente vasculare cerebrale sau chiar atacuri de cord.

Cercetătorii au continuat să analizeze dovezile cu privire la măsurile de protecție ale astronauților, inclusiv medicamentele radioprotectoare și modificările dietelor. Aceștia au descoperit faptul că o dietă bogată în antioxidanți, care include numeroase legume verzi, precum spanacul, dar și sfeclă roșie și roșii, a fost destul de „promițătoare” în reducerea efectelor nocive produse de către radiații.

Cu toate acestea, există puține dovezi concludente, deci sunt necesare mai multe cercetări.

„Trebuie să dezvoltăm platforme bazate pe țesuturi umane, precum sistemele cardiovasculare, care pot simula boli umane reale, în afara corpului uman, pentru a descoperi mecanismele bolilor cardiovasculare induse de radiațiile spațiale”, a menționat Hjortnaes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.