Acasă COVID-19 INFLUENȚA MĂSURILOR DE DISTANȚARE SOCIALĂ ASUPRA MUTAȚIEI VIRUSULUI SARS-COV-2

INFLUENȚA MĂSURILOR DE DISTANȚARE SOCIALĂ ASUPRA MUTAȚIEI VIRUSULUI SARS-COV-2

48
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Virusurile, precum COVID-19, evoluează rapid. De fiecare dată când virusul se reproduce, pot apărea mutații în genomul său. Majoritatea acestor mutații nu au niciun efect sau sunt chiar dăunătoare virusului. Cu toate acestea, ocazional, poate apărea o mutație care este avantajoasă pentru virus. Aceste mutații pot permite virusului să se dezvolte și să se răspândească mai rapid, sau să evite producerea unui răspuns din partea sistemului nostru imunitar. Cu cât un virus circulă mai mult, cu atât acesta prezintă o probabilitate mai mare de apariție a unei astfel de mutații. Astfel, virusul poate evolua într-o nouă tulpină care se poate comporta într-un mod diferit.

Cu toate acestea, provocarea unei boli mai severe nu este neapărat avantajoasă pentru virus. Unul dintre motivele pentru care virusul SARS-CoV-2 este atât de dificil de ținut sub control este acela că acesta se răspândește foarte rapid înainte ca oamenii să se îmbolnăvească. Dacă virusul ar provoca simptome mai severe în timp ce s-ar răspândi, persoanele cu COVID-19 ar rămâne, probabil, acasă și ar solicita asistență medicală (permițând teste mai eficiente și urmărirea contactelor pe care le-a avut persoana respectivă) în loc să iasă, reducându-se astfel transmiterea bolii. Uneori, virusurile ușoare sunt cel mai dificil de eliminat.

Din cauza faptului că pandemia de COVID-19 a fost atât de dificil de ținut sub control, toate persoanele ar trebui să își măsuri de precauție, precum distanțarea socială, spălarea mâinilor și purtarea măștilor. Fiecare dintre aceste precauții individuale limitează cantitatea de virus care se poate răspândi de la o persoană la alta. Aceste acțiuni ar putea pune presiune asupra virusului pentru a evolua, rezultând, eventual, tulpini mutante care sunt mai transmisibile și mai dificil de controlat (deși nu neapărat mai letale). Cu toate acestea, prin combinarea tuturor acestor precauții, împreună cu o infrastructură puternică de sănătate publică, se poate opri, în mod eficient, transmiterea bolii COVID-19, chiar dacă acesta va putea evolua într-o tulpină mai virulentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.