Acasă IA și VR DRESAREA CÂINILOR CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

DRESAREA CÂINILOR CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

47
0
(c) LightField Studios Inc./Alamy

Inteligența artificială (IA) poate avea capacitatea de a dresa câinii. Un dispozitiv prototip poate emite comenzi de bază pentru câini, poate recunoaște dacă acestea sunt executate și poate oferi o recompensă.

Jason Stock și Tom Cavey, din cadrul Universității de Stat din Colorado, au dezvoltat un modul de IA pentru a identifica pozițiile pe care le adoptă patrupedele (precum șezutul sau statul pe burtă), folosind peste 20.000 de imagini cu diferite rase de câini. Acesta a obținut o precizie de 92%.

Modulul a fost combinat cu o cameră mobilă, un difuzor pentru emiterea instrucțiunilor și un tub de livrare a recompenselor pentru câini, cu scopul de a crea un antrenor automat.

Spre deosebire de identificarea poziției unui om, în cazul câinilor, AI-ul a prezentat dificultăți în ceea ce privește diferența dintre statul în 4 labe și statul pe burtă. „Dacă AI-ul s-ar concentra, spre exemplu, asupra picioarelor, acesta ar putea produce rezultate mai bune”, a declarat Cavey.

Cavey a declarat faptul că motivația lui pentru proiect a fost aceea de a menține starea de bine a câinelui său, un ciobănesc australian, în timp ce acesta era la muncă.

„Acest proiect este un pas înainte în acest domeniu. Totuși, această soluție este, de asemenea, precară din punct de vedere etic, deoarece computerele nu sunt capabile să recunoască starea de bine a câinilor la fel de eficient ca și oamenii”, a declarat Ilyena Hirskyj-Douglas din cadrul Universității Aalto, Finlanda, care are un doctorat în interacțiunea câine-computer.

De asemenea, Dirk van der Linden, din cadrul Universității Northumbria din Marea Britanie, laudă tehnologia, dar are și o serie de observații. „Sunt de părere că automatizarea relației om-câine este din ce în ce mai problematică, deoarece folosește o soluție tehnologică pentru o relație interspecială foarte valoroasă”, a declarat acesta.

Cavey este conștient de acest lucru. „Viitoarele noastre studii se vor concentra asupra identificării unei stări emoționale bune, mai degrabă decât a unui comportament bun”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.