Acasă Spațiu și Astronomie METEORIȚII AU TRANPORTAT APĂ ȘI COMPUȘI ORGANICI PE PĂMÂNT

METEORIȚII AU TRANPORTAT APĂ ȘI COMPUȘI ORGANICI PE PĂMÂNT

193
0
(c) Alexander Kovalev/Alamy

Unii meteoriți care au căzut pe Pământ relativ recent (în ultimele milioane de ani) ar fi putut conține apă lichidă. Această teorie ar putea însemna faptul că rocile spațiale ar fi putut transporta apă pe suprafața planetei pe tot parcursul existenței acesteia, și nu doar la începutul formării planetei.

Mulți oameni de știință sunt de părere că meteoriții au adus, la un moment dat, apă pe Pământ. Totuși, în cadrul unei analize anterioare a rocilor, s-a sugerat faptul că reacțiile chimice din interiorul acestora, care implică apă lichidă, au încetat cu miliarde de ani în urmă.

Simon Turner și colegii acestuia, din cadrul Universității Macquarie din Sydney, Australia,  au analizat nouă meteoriți, căzuți pe Pământ în secolul trecut. Acești meteoriți au făcut odată parte din asteroizii care s-au format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.

„Atunci când gheața dintr-un meteorit se topește, apa și elementele solubile din fluid se deplasează dintr-o parte a rocii în alta”, a declarat Turner. Deoarece uraniul este solubil în apă iar toriul nu, cercetătorii ar putea căuta dovezi ale prezenței apei examinând distribuția izotopilor de uraniu și toriu.

„Uraniul și toriul au timpi de înjumătățire foarte mici și, deci, înregistrează doar evenimentele care au avut loc în ultimul milion de ani. Distribuția uraniului și a toriului a sugerat faptul că reacțiile chimice, din cadrul meteoriților, care implică apă lichidă, au avut loc în ultimul milion de ani”, a adăugat Turner.

„Suntem obișnuiți să ne gândim la meteoriți și la asteroizi ca fiind neschimbați de la începutul sistemului solar. În cadrul noului studiu se sugerează faptul că aceștia au rămas activi din punct de vedere chimic”, a declarat Sara Russell din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Londra, care nu a fost implicată în cercetare.

„Este posibil ca acești meteoriți să fi continuat să furnizeze apă și compuși organici Pământului, în istoria recentă a acestuia. Ideea ar putea fi testată analizând eșantioane prelevate direct de pe asteroizi. Nava spațială japoneză Hayabusa 2 și nava OSIRIS-REx a companiei NASA ar putea face acest lucru”, a adăugat Russell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.