Acasă Știri PĂSTRAREA EFERVESCENȚEI ȘAMPANIEI

PĂSTRAREA EFERVESCENȚEI ȘAMPANIEI

83
0
(c) BBC Science Focus Magazine

La finalul serii ai rămas cu o sticlă de șampanie pe jumătate plină. Întrebarea este cum o poți păstra acidulată pentru următoarea zi?

Multe persoane susțin că reușesc acest lucru printr-un simplu truc: fixați o lingură, de preferință fabricată din argint, în gâtul sticlei, orientată către partea de jos a sticlei. Încercați acest truc și sunt șanse ca băutura să fie efervescentă și în ziua următoare. Desigur, acest lucru nu dovedește faptul că lingura a avut ceva de-a face cu acest lucru, cel mai probabil șampania rămâne pur și simplu fără acid.

În anul 1994, acest truc a fost pus la încercare de către Richard Zare, un profesor de chimie din cadrul Universității Stanford, California. Acesta a solicitat unui grup de 8 degustători amatori să aprecieze efervescența șampaniei turnată din 10 sticle. Unele dintre aceste sticle erau recent desfăcute, în timp ce altele au stat desfăcute timp 26 ore, fie neacoperite, fie li s-au aplicat o lingură din argint sau oțel inoxidabil la nivelul gâtului sticlei. Degustătorii nu au știut cum a fost tratată fiecare sticlă în parte. Astfel, s-a ajuns la concluzia că niciuna dintre aceste linguri nu a avut un impact real asupra efervescenței șampaniei, o constatare confirmată, ulterior, de către asociația profesională a producătorilor de șampanie din Franța.

În acest sens, care este cel mai bun lucru pe care îl poți face? Pune un dop sticlei de șampanie și păstrează băutura în frigider. Dioxidul de carbon, care conferă șampaniei efervescență, este mai solubil într-un lichid mai rece, astfel încât bulele de gaz își vor păstra mai bine aciditatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.