Acasă COVID-19 ÎNTÂRZIEREA VACCINURILOR COVID-19 ÎN AFRICA

ÎNTÂRZIEREA VACCINURILOR COVID-19 ÎN AFRICA

55
0
(c) Anis Belghoul/AP/Shutterstock

Este posibil ca unele țări din Africa să nu primească suficiente doze de vaccin COVID-19 pentru a atinge imunitatea populației în următorii ani, potrivit unui raport intern al inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a coordona lansarea vaccinului.

În Africa, vaccinările nu vor fi inițiate până la mijlocul anului 2021, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa. Ar putea dura ani de zile pentru a asigura dozele necesare imunizării a 60% din cei 1,3 miliarde de oameni ai continentului, pragul la care poate fi atinsă imunitatea populației. Prin comparație cu situația din Africa, în data de 8 decembrie 2020, Marea Britanie, care a cumpărat suficiente doze pentru a vaccina întreaga populație de trei ori, a devenit prima țară care a inițiat programul de vaccinare, folosind vaccinurile COVID-19 produse de companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech.

Aproape toate țările din Africa s-au înscris pentru a participa la inițiativa globală COVAX, lansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cadrul căreia națiunile cu venituri ridicate vor subvenționa vaccinurile la un preț maxim de 3 dolari per doză. Această inițiativă are ca scop livrarea unui număr suficient de doze, până la sfârșitul anului 2021 pentru a proteja 20% din populațiile a 92 de țări cu venituri mici și medii care s-au înscris pentru a primi ajutor financiar în ceea ce privește accesarea vaccinurilor, mai ales în Africa, Asia și America.

Oficialii din Africa de Sud, țara africană cu cele mai multe cazuri de coronavirus, au declarat faptul că intenționează să vaccineze 10% din populația sa de 58 de milioane de oameni, prin intermediul unei inițiative, diferită de COVAX, în care 80 de țări își unesc fondurile pentru achiziționarea de vaccinuri.

În Kenya, țara africană cu al șaptelea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus, oficialii statului au declarat faptul că aceștia intenționează să vaccineze 20% din populația sa de 53 de milioane de persoane, prin intermediul inițiativei COVAX.

Planurile inițiativei COVAX, atât pentru țările care își finanțează propriile achiziții de vaccinuri, cât și pentru cele care solicită subvenții, se bazează în mare măsură pe vaccinuri mai ieftine, care sunt încă în curs de dezvoltare sau care nu sunt încă disponibile pe scară largă.

De exemplu, este posibil ca vaccinul Sanofi să nu obțină aprobarea de reglementare până în a doua jumătate a anului 2021 sau ulterior, iar vaccinul creat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford a fost aprobat, în luna decembrie 2020, doar în Marea Britanie. Vaccinul produs de Universitatea din Oxford va costa între 3 și 4 USD per doză și sunt necesare două doze. Vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna, care au fost aprobate pentru utilizare în unele țări, costă în jur de 20 USD și, respectiv, 38 USD per doză, fiecare necesitând două doze.

„Întârzierile pentru obținerea vaccinurilor pentru multe țări africane reprezintă o mare îngrijorare. Dacă totul decurge conform planurilor, COVAX va furniza vaccinuri pentru a acoperi până la 20% din populație (în orice țară)”, a declarat Richard Mihigo, coordonatorul OMS din Africa pentru dezvoltarea vaccinurilor. În mod realist, imunitatea populației globale de oameni nu poate fi realizată în anul 2021. Pentru a atinge echitatea și solidaritatea globală, este urgent a se lua în considerare vaccinarea obligatorie a grupurilor prioritare cu risc ridicat, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie”, a declarat Yap Boum, reprezentantul Africii pentru Epicenter, o filială de cercetare a organizației Medici fără Frontiere.

Oficialii COVAX susțin că au strâns, până în prezent, aproximativ 2,4 miliarde de dolari și necesită încă 4,6 miliarde de dolari, în anul 2021, pentru a-și atinge obiectivele. Marea Britanie este cel mai mare donator, urmată de Canada, Fundația Bill și Melinda Gates și Arabia Saudită, în timp ce SUA și China nu și-au luat încă angajamente financiare.

„Marea majoritate a ofertei limitate de vaccinuri a fost cumpărată de țările bogate. Aceasta este o problemă masivă. Este un moment critic pentru COVAX. Cu siguranță avem nevoie de mai multe finanțări pentru țările slab dezvoltate”, a declarat Anna Marriott din cadrul companiei Oxfam.

Marriott susține faptul că toate companiile farmaceutice ar trebui să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală, pentru a permite țărilor să își producă vaccinurile, în mod individual, până când va fi îndeplinită imunitatea populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.