Acasă Planeta Pământ SCĂDEREA DIMENSIUNILOR PEȘTILOR PROVOCATĂ DE CREȘTEREA TEMPERATURILOR

SCĂDEREA DIMENSIUNILOR PEȘTILOR PROVOCATĂ DE CREȘTEREA TEMPERATURILOR

142
0
Peștii Cod din Marea de Nord devin din ce in ce mai mici. (c) Alex Mustard / naturepl.com

Dimensiunile peștilor au scăzut pe măsură ce temperaturile mărilor au crescut, aceștia ajungând la dimensiuni maxime mai mici față de cele înregistrate în anul 1970.

Idongesit Ikpewe și colegii acestuia, din cadrul Universității din Aberdeen din Marea Britanie, au constatat faptul că temperaturile mai ridicate ale mărilor au legătură cu modificările dimensiunii peștilor. În cadrul studiului s-au analizat tendințele a patru specii (cod, eglefin, merlan și cod negru) din Marea Nordului și din apele de vest ale Scoției.

Cercetătorii au examinat datele existente cu privire la acești pești, între anii 1970 și 2017, analizând în mod specific lungimea medie corelată cu vârsta. Aceasta unitate de măsură se situează convențional între valorile unu și șapte.

Cele patru specii sunt pești demersali, ceea ce înseamnă că aceștia își petrec cea mai mare parte a vieții pe fundul mării, astfel încât echipa a comparat datele privind lungimea, în funcție de vârstă, cu temperaturile anuale înregistrate pe fundul mării în cele două zone din ultimele patru decenii și a constatat că dimensiunile peștilor erau invers proporționale cu temperatura.

Singura specie care nu a înregistrat diferențe în ceea ce privește dimensiunile a fost codul adult din vestul Scoției. Totuși, toate celelalte specii din ambele zone au prezentat scăderi în ceea ce privește lungimea medie corelată cu vârsta.

De asemenea, echipa de cercetători a constatat faptul că lungimea medie corelată cu vârsta a peștilor juvenili, adică cei cu vârste mai mici de patru ani, a crescut, aceasta fiind corelată cu creșterea temperaturii.

În cadrul studiilor de laborator anterioare s-a descoperit faptul că ectotermele, adică animale, inclusiv peștii, care depind de temperatura din mediul lor, se dezvoltă mai rapid la temperaturi mai ridicate și ating dimensiuni maxime ale corpului, mai mici decât în mod normal, fenomen cunoscut sub numele de regula temperaturii-dimensiune, astfel încât rezultatele sunt în concordanță cu așteptările.

„Atunci când temperatura crește, ratele metabolice ale speciei par să crească”, a declarat Ikpewe. Creșterea ratei metabolice conduce la o creștere mai rapidă a peștilor, care, astfel, ajung la maturitate mai devreme. După ce aceștia ajung la maturitate, majoritatea energiei acestora este canalizată către reproducere.

„Ne așteptam să vedem modificări continue ale dimensiunilor peștilor și modificări ale procesului de creștere, odată cu creșterile suplimentare ale temperaturii mării”, a adăugat Ikpewe.

Scăderea dimensiunilor corpului peștilor adulți va reduce, probabil, productivitatea pescuitului comercial și poate avea efecte ecologice asupra interacțiunilor prădător-pradă, a declarat Ikpewe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.