Acasă Spațiu și Astronomie CUM SE VA PUTEA OBSERVA STEAUA CRĂCIUNULUI?

CUM SE VA PUTEA OBSERVA STEAUA CRĂCIUNULUI?

227
0
(c) Alan Dyer/VWpics/Science Photo Library

În luna decembrie a anului 2020, va avea loc un eveniment care apare, în medie, doar o dată la 19,6 ani. Pe data de 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor apărea în același loc pe cer,  într-un eveniment denumit marea conjuncție.

Cei doi așa-numiți uriași gazoși ai sistemului solar, care sunt de obicei suficient de strălucitori pentru a putea fi observați cu ochiul liber chiar și din centrul unui oraș cu multă poluare luminoasă, se vor alinia, de pe Pământ aceștia fiind percepuți ca o singură planetă foarte strălucitoare. În anul 2020, planetele se vor situa la o diferență de doar 0,1 grade distanță pe cer, aceasta fiind cel mai apropiat astfel de eveniment din anul 1623. Ca o comparație, diametrul lunii pline de pe cer se întinde în jur de 0,5 grade. Următorul eveniment în care aceste planete vor fi vizibile atât de aproape pe cerul nopții va avea loc în anul 2080.

Jupiter și Saturn sunt cele mai îndepărtate planete care pot fi văzute cu ușurință cu ochiul liber. Uranus este vizibil doar dacă cerul este foarte întunecat, iar pentru a putea vedea Neptun, este necesar un binoclu.

Deoarece Jupiter și Saturn sunt cele mai îndepărtate planete vizibile care orbitează în jurul Soarelui, acestea au și cele mai mari orbite. Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în 30 ani, iar Jupiter în aproximativ 12 ani. Acesta este motivul pentru care conjuncțiile dintre cele două apar foarte rar.

Cum se poate observa marea conjuncție

În timp ce evenimentul în sine are loc pe data de 21 decembrie, planetele vor fi apropiate timp de mai multe zile, atât înainte, cât și după acea dată. Pentru a vedea conjuncția, este necesar să priviți spre sud-vest imediat ce apune soarele și să căutați cel mai luminos lucru pe care îl puteți vedea. Deoarece momentul coincide cu solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi a anului în emisfera nordică, apusul va avea loc devreme. Jupiter și Saturn se vor alinia foarte repede, așa că asigurați-vă că aveți o vedere bună asupra orizontului vestic.

Dacă aveți la îndemână un binoclu, cele două vor fi vizibile ca planete separate. Saturn se va observa deasupra și la stânga lui Jupiter în emisfera nordică și în partea de jos și la dreapta în emisfera sudică.

Dacă binoclul este suficient de puternic, adică prezintă o mărire minimă de șapte ori, există șanse să observați și cele patru luni galileene ale lui Jupiter. În emisfera nordică, două dintre acestea, Callisto și Ganymede, vor fi în stânga lui Jupiter. În dreapta lui Jupiter, mult mai aproape de planetă, se pot observa Io și Europa. În emisfera sudică, lunile se vor alinia în direcția opusă.

Persoanele care posedă un telescop se vor putea bucura de o altă imagine foarte rară: Saturn, inelele sale și unele dintre lunile sale împreună cu Jupiter, Marea Pată Roșie și lunile galileene, toate vizibile simultan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.