Acasă IA și VR REVOLUȚIONAREA MEDICINEI PRIN INTERMEDIUL IA

REVOLUȚIONAREA MEDICINEI PRIN INTERMEDIUL IA

84
0
(c) Shutterstock/Christoph Burgstedt

În urmă cu aproximativ 100 de ani, o descoperire întâmplătoare a revoluționat medicina. La acea vreme, Alexander Fleming lăsa un vas Petri cu bacterii expus timp de 2 săptămâni, în timp ce acesta era plecat în vacanță. La întoarcere, el descoperea faptul că vasul fusese contaminat cu o ciupercă care producea o substanță antibacteriană. Acesta a denumit-o penicilină, iar de atunci aceasta a salvat milioane de vieți.

Chiar și în prezent, descoperirea medicamentelor este adesea întâmplătoare. Companiile farmaceutice analizează adesea mii de compuși, încercând să găsească unul care să prezinte efectul dorit.

Totuși, scopul oricărei companii farmaceutice este acela de a crea un proces mult mai rapid și mai rațional de dezvoltare a medicamentelor. Aproape toate formele de viață au la bază proteinele, iar aproape toate medicamentele acționează prin legarea de proteine ​​și modificarea mecanismelor acestora. Utilizarea computerelor pentru determinarea aspectului proteinelor și apoi dezvoltarea de medicamente care să se fixeze într-o anumită zonă pare a fi următorul pas.

Datorită revoluției genomului, determinarea ADN-ului oricărei proteine este, în prezent, mult mai ușoară. Determinarea aspectului acestora necesită totuși experimente costisitoare care pot dura ani de zile. Drept urmare, din cele aproximativ 180 de milioane de tipuri de proteine existente, se cunosc doar 170.000 de configurații.

Datorită inteligenței artificiale, toate acestea se vor schimba. Sistemul AlphaFold al companiei DeepMind poate determina formele proteinelor asemănător unui puzzle. Inițial, acest sistem determină o parte a aspectului proteinei cu ajutorul informațiilor din baza de date, iar apoi determină, treptat, restul zonelor în decurs de câteva zile. Acesta este primul sistem computerizat care obține rezultate comparative cu cele experimentale, dar la o viteză mult mai mare.

Acest tip de abordare ar putea fi extins pentru a prezice modul în care proteinele interacționează cu alte molecule, cu scopul a găsi sau a dezvolta medicamente cu efecte specifice. Realizarea acestui lucru ar revoluționa, din nou, medicina.

Biologii vor trebui să efectueze în continuare experimente de laborator și studii clinice, iar AlphaFold ar putea să accelereze foarte mult acest proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.