Acasă Știri EXPLOZIA RACHETEI STARSHIP A COMPANIEI SPACEX

EXPLOZIA RACHETEI STARSHIP A COMPANIEI SPACEX

185
0
(c) REUTERS/Gene Blevins

Racheta Starship a companiei SpaceX a realizat, pe data de 9 decembrie 2020, cel mai înalt zbor din istoria sa, înainte de a exploda la momentul aterizării pe platforma din Boca Chica, Texas.

Starship este nava spațială pe care compania SpaceX intenționează să o folosească pentru a transporta astronauții pe Lună și, poate, într-o zi, chiar și pe Marte. Diferite prototipuri au fost supuse unor testări extinse, iar cea care a atins cea mai mare altitudine în timpul zborului a măsurat aproximativ 150 de metri.

Zborul prototipului SN8, programat pe data de 9 decembrie, era planificat să atingă o altitudine de până la 12,5 kilometri. Totuși, SpaceX nu a confirmat încă dacă nava spațială și-a atins obiectivul. SN8 avea o înălțime de 50 de metri, un diametru de 9 metri lua forma unui turn uriaș de apă.

După lansarea navei spațiale, cele trei motoare ale sale s-au oprit unul câte unul pentru ca aceasta să ajungă într-o poziție paralelă cu solul, această manevră fiind parte a zborului de test planificat. Câteva clipe mai târziu, pe măsură ce nava spațială părea că pierde altitudine, motoarele au repornit, readucând nava în poziție verticală chiar înainte ca aceasta să atingă platforma de aterizare.

Nava a încetinit în timp ce se apropia de pământ, dar, pe măsură ce a coborât, SN8 a fost cuprinsă de o minge de foc enormă. Motivul incendiului încă este neclar. Totuși, una din cauzele incendiului ar fi putut consta în viteza de coborâre prea mare. Această problemă va trebui rezolvată înainte ca Starship să poată fi lansată din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.