Acasă Planeta Pământ TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE DINOZAURI

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE DINOZAURI

1695
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Deși aproape toată lumea cunoaște anumite detalii despre dinozauri, majoritatea non-paleontologilor, au câteva întrebări rezonabile despre aceste animale preistorice. În primul rând în ce perioadă au exista dinozaurii, ce a condus la dispariția acestora și cum arătau?

Cum au dispărut dinozaurii?

(c) BBC Science Focus Magazine

Se crede că dinozaurii au fost uciși de un asteroid. Deși, unii oameni de știință, au teoretizat faptul că o erupție vulcanică a condus la dispariția dinozaurilor, cercetările din prezent indică un impact major în largul coastei Mexicului actual, în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

După impactul asteroidului cu Pământul, oamenii de știință susțin faptul că s-a produs o eliberare de particule și gaze în atmosferă, care au blocat lumina Soarelui și au condus la o iarnă prelungită. În timp ce acest lucru a provocat dispariția multor dinozauri, multe specii care au evoluat ulterior în păsări au supraviețuit.

În ce perioadă au existat dinozaurii?

Majoritatea dinozaurilor au trăit în Era Mesozoică, o perioadă din urmă cu aproximativ 245 până la 66 de milioane de ani. Oamenii de știință împart, în general, această perioadă în trei categorii:

  • Perioada Triasică (acum 252 – 201 milioane de ani) – Această eră reprezintă perioada în care reptilele au evoluat pentru prima dată în creaturi de dimensiuni mai mari, cunoscute sub denumirea de dinozauri. Cu toate acestea, în acea perioadă Pământul era mult mai diferit, în comparație cu cel din prezent. Aproape toate animalele au trăit într-un mediu extrem de cald și uscat, pe supercontinentul Pangea.
  • Perioada Jurasică (acum 201 – 145 de milioane de ani) – În această perioadă, temperaturile de pe Pământ au scăzut, conducând la o cantitate mai mare de apă și o diversitate mai mare de plante și dinozauri. În această perioadă de timp au apărut alte specii de dinozauri, precum Brachiosaurus.
  • Perioada Cretacică (acum 145 – 66 de milioane de ani) – Aceasta este asociată cu formarea mai multor continente pe tot globul, mai mulți dinozauri au început să evolueze independent, ceea ce a condus la o mai mare diversitate de specii de dinozauri. În ciuda a ceea ce este prezentat în filme, speciile Tyrannosaurus Rex și Velociraptor au apărut pentru prima dată în această perioadă Cretacică, și nu în Jurasic.

De ce aveau dinozaurii o dimensiune atât de mare?

(c) BBC Science Focus Magazine

Creșterea dimensiunii dinozaurilor este asociată cu schimbările climatice. Dinozaurii erau atât de mari din cauza cantităților vaste de alimente disponibile la momentul respectiv.

În acea perioadă, Pământul capta de până la patru ori mai mult CO₂ decât în prezent. Planeta era plină de viață vegetală, ceea ce satisfăcea nevoile animalelor erbivore, de mari dimensiuni (cum ar fi Diplodocus).

Această creștere a vegetației a încurajat și carnivorele mai mari, precum T. Rex și Spinosaurus, să dispună de mai multe animale pradă.

Cum au evoluat dinozaurii?

(c) BBC Science Focus Magazine

Răspunsul la cum au evoluat dinozaurii este simplu: mai multe reptile, doar că acestea erau mult mai mici decât un T-Rex. Cunoscute sub numele de dinozauromorfi, aveau dimensiunea pisicilor de casă, iar populația acestora a crescut în urmă cu aproximativ 242 – 244 de milioane de ani.

Cu siguranță, acestea nu erau animale situate în vârful lanțului alimentar, dar erau suficient de rapide pentru a depăși majoritatea animalelor prădătoare.

Când au fost descoperiți dinozaurii?

Răspunsul scurt: în 1842, când omul de știință britanic, Richard Owen, a inventat termenul Dinosauria, care semnifică literalmente „șopârlă teribilă” în greacă. Owen este adesea creditat ca fiind prima persoană care a plasat dinozaurii în propria categorie de animale, după examinarea unui os deosebit de mare.

Cu toate acestea, Owen nu este în niciun caz primul om care a descoperit rămășițe de dinozauri. De exemplu, multe rămășise osoase ale dinozaurilor au fost descoperite în China antică, dar au fost considerate ca aparținând dragonilor.

De asemenea, mulți istorici au remarcat faptul că, în Europa, descoperirea rămășițelor de dinozauri erau asociate creaturilor biblice. Chiar și până în anul 1763, medicul britanic Richard Brookes a crezut că un femur de dinozaur spart era de fapt un testicul gigant fosilizat.

De unde știm cum arătau dinozaurii?

(c) BBC Science Focus Magazine

Oamenii de știință pot estima apariția dinozaurilor cu ajutorul unor investgații foarte avansate. Experții nu numai că pot aproxima dimensiunea acestor creaturi din rămășițele lor, dar detaliile minuscule a fiecărui os pot oferi indicii mari.

De exemplu, multe oase fosilizate prezintă deformații minuscule care indică modul în care mușchii dinozaurilor s-au conectat la oasele lor, punând în evidență, de asemenea, modul în care se deplasau. În ultimii ani, paleontologii au utilizat și modelarea computerizată 3D, pentru a testa exact cum s-ar fi putut mișca dinozaurii și ce aspect aveau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.