Acasă Planeta Pământ FURTUNA MASIVĂ DE NISIP CAUZATĂ DE TOPIREA GHEȚII DIN OCEANUL ARCTIC

FURTUNA MASIVĂ DE NISIP CAUZATĂ DE TOPIREA GHEȚII DIN OCEANUL ARCTIC

210
0
Nor de praf, pe coasta Mexicului. (c) Medios y Media/Getty Images

O furtună de nisip din Sahara a creat niveluri nocive de poluare a aerului pe insulele din Caraibe și în unele zone din America de Nord. Conform cercetătorilor, evenimentul a fost cauzat de curenții de aer, rezultați în urma topirii gheții din oceanul Arctic.

Evenimentul, supranumit „norul de praf Godzilla”, a avut loc în perioada 14-19 iunie 2020 și a parcurs peste 8000 de kilometri peste Atlantic. Curenții de aer au conținut o cantitate atât de mare de praf încât algoritmii meteorologici i-au clasificat inițial ca fiind nori decât praf. „A fost o furtună extrem de severă”, a declarat Diana Francis, din cadrul Universității Khalifa din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

În prezent, Francis și colegii acestuia au reușit să găsească o explicație cu privire la intensitatea evenimentului, utilizând datele provenite de la sateliți și stații meteorologice, din timpul evenimentului. De vină pare să fi fost un front neobișnuit de înaltă presiune în largul coastei de vest a Saharei. Acea presiune a condus la accelerarea curenților de nord-est, care au fuzionat cu unul dintre curenții de aer care traversează Atlanticul.

În cele din urmă, frontul de presiune ridicată a rămas „blocat” în zona insulelor din Caraibe, având ca efect 5 zile de ceață și poluare, cauzate de praf.

După cum subliniază Francis, astfel de modele climatice au fost asociate temporar cu topirea gheții din Arctica, gheață care a ajuns în luna iunie 2020 la cel mai mic nivel înregistrat vreodată. Având în vedere faptul că, până în anul 2050, în zona arctică nu va mai exista gheață, pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, această topire a gheții ar putea conduce în mod plauzibil la evenimente extreme, mai frecvente în Sahara. „După ce am studiat acest caz, cred că ar trebui să ne așteptăm la ce este mai rău în ceea ce privește evenimentele de acest tip din Sahara, din cauza schimbărilor climatice care au loc la nivel global”, a declarat Francis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.