Acasă Spațiu și Astronomie CHINA A LANSAT CU SUCCES O RACHETĂ CĂTRE LUNĂ

CHINA A LANSAT CU SUCCES O RACHETĂ CĂTRE LUNĂ

2482
0
(c) ArsTechnica

Pe data de 23 noiembrie, 2020, în cadrul misiunii Chang’e, China a lansat cu succes o rachetă ce are ca destinație Luna. Chang’e 5 este cel mai ambițios proiect până în prezent și, dacă va avea succes, va face din China a treia țară care va returna mostre de pe suprafața lunară (după Uniunea Sovietică și SUA). Misiunea este destul de complexă și se desfășoară după un program strict de doar trei săptămâni.

Programul chinez Chang’e, numit după o zeiță a Lunii, a început în anul 2007, odată cu lansarea navei spațiale Chang’e 1. De-a lungul timpului, misiunile au devenit din ce în ce mai complexe. În cadrul misiunii Chang’e 3 a avut loc lansarea unui rover pe suprafața lunară, iar misiunea Chang’e 4 a intrat în istorie cu prima aselenizare pe partea întunecată a Lunii. Misiunile au produs deja date științifice interesante și o mulțime de fotografii ale zonelor neexplorate ale Lunii.

În cadrul misiunii Chang’e 5 se dorește aducerea pe Pământ a unor fragmente de roci. Odată ce Chang’e 5 va ajunge orbita lunară, racheta va lansa un lander pe suprafața Lunii. Totuși, de data aceasta, landerul va fi însoțit de un vehicul de retur. După ce va utiliza un burghiu și o cupă pentru a încărca până la două kilograme de material, în incinta acestuia, vehiculul de întoarcere se va ridica de pe suprafața lunară, pentru a se întoarce la nava spațială.

Odată ce vehiculul de întoarcere va ajunge pe navă, probele vor fi transferate într-o capsulă, iar racheta va reveni pe Pământ. Capsula de reintrare în atmosfera Pământului se va separa apoi de restul hardware-ului, iar eșantioanele vor ateriza în regiunea Mongoliei.

Misiunea este impresionant de complexă. Aceasta va necesita o aterizare lină, lansarea cu succes a rover-ului, colectarea și stocarea probelor, părăsirea suprafeței Lunii, întâlnire pe orbită cu nava spațială și întoarcere în siguranță pe Pământ, toate acestea fiind gestionate de la distanță. Dacă misiunea este gestionată cu succes, China va putea fi considerată un jucător major în ceea ce privește explorarea sistemului solar.

Un program strict

Agenția Spațială Națională a Chinei se așteaptă ca întreaga misiune să dureze 23 de zile, deși roverul are capacități de imagistică și va rămâne activ după ce acesta va termina de colectat probe.

Dacă misiunea va avea succes, acestea vor fi primele probe lunare returnate pe Pământ, după anii 1970. Agenția Spațială Națională Chineză a pus deja la punct un plan cu privire la utilizarea științifică a eșantioanelor care vor ajunge cu succes pe Pământ și intenționează să acorde acces comunității internaționale.

Deocamdată, tot hardware-ul este în drum spre Lună după lansarea cu succes de pe data de 23 noiembrie. Aselenizarea este programată să aibă loc la câteva zile după lansare, iar prelevarea de probe de pe suprafața lunară va avea loc două zile mai târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.