Acasă Spațiu și Astronomie PERFORMANȚELE SATELIȚILOR STARLINK SUNT PESTE AȘTEPTĂRILE UTILIZATORILOR

PERFORMANȚELE SATELIȚILOR STARLINK SUNT PESTE AȘTEPTĂRILE UTILIZATORILOR

422
0
(c) Wanderin-coder

În luna octomrie 2020, atunci când SpaceX a făcut publică versiunea beta a rețelei Starlink, compania le-a transmis utilizatorilor să se aștepte la „scurte perioade fără conectivitate” în primele câteva luni. Acesta este unul dintre motivele pentru care SpaceX numește această perioadă de testare beta „Better Than Nothing”.

Primele rapoarte ale testelor beta a sateliților Starlink confirmă, în mare parte, existența acestor probleme în rândul utilizatorilor. Totuși, performanța generală a sateliților Starlink a uimit mulți dintre utilizatorii care nu au avut anterior acces la astfel de viteze ale conexiunii la internet.

„Stabilitatea conexiunii necesită în continuare lucru. Rețeaua prezintă fluctuații îndeajuns de mari, care conduc la deconectarea de la serverele sensibile la conexiune, la fiecare 5-10 minute, dar platformele precum Netflix funcționează perfect. „Am reușit să urmăresc un film online fără nici o problemă”, a declarat un utilizator pe platforma Reddit. Buffering-ul implementat de Netflix și alte servicii de streaming poate face ca videoclipurile să ruleze chiar și atunci când există scurte probleme de internet.

Utilizatorul respectiv a plasat antena pentru conectarea la sateliții Starlink pe o masă de picnic, în afara casei. Totuși, vremea rea poate avea un efect negativ asupra acesteia. „Viteza de încărcare a variat de la 10 Mbps la 30 Mbps iar viteza de descărcare de la 15 Mbps la 120 Mbps, în funcție de condițiile meteo”, a adăugat utilizatorul.

În următoarele luni, viteza și fiabilitatea Starlink ar trebui să se îmbunătățească, pe măsură ce SpaceX lansează mai mulți sateliți și îmbunătățește rețeaua. SpaceX le-a transmis utilizatorilor, prin intermediul e-mail-urilor faptul că „viteza va varia de la 50 Mbps la 150 Mbps și latența de la 20 ms la 40 ms, în următoarele câteva luni, odată cu îmbunătățirea sistemului Starlink”.

„Pe măsură ce lansăm mai mulți sateliți, instalăm mai multe stații terestre și ne îmbunătățim software-ul de rețea, viteza datelor, latența, astfel, timpul de funcționare va fi îmbunătățit dramatic. În ceea ce privește latența, ne așteptăm să atingem de la 16ms până la 19ms, până în vara anului 2021”, au declarat oficialii SpaceX.

O persoană din Montana a obținut viteze de descărcare cuprinse între 11 Mbps și peste 100 Mbps. Testele au fost efectuate pe timp de viscol, dar persoana în cauză este de părere că fluctuațiile vitezei au de-a face mai mult cu poziția sateliților sau cu testele efectuate de SpaceX.

„Sunt de părere că, în acel moment, SpaceX efectuau teste sau exista o acoperire slabă a satelitui, pentru că în prezent am viteze de 100 Mbps sau mai mari chiar dacă furtuna este mai intensă”, a adăugat acesta.

Problemele ocazionale par a fi minore, în comparație cu actualizarea gigantică pe care Starlink o oferă multor utilizatori DSL. Un utilizator Starlink, pe nume Nickolas Friedrich din centrul Montanei, a declarat pentru PCMag faptul că plătește 120 de dolari pe lună companiei CenturyLink, care oferă viteze mai mici de 1 Mbps, dar de când a trecut la sistemul Starlink, acesta beneficiază de viteze de internet de până la 170 Mbps.

„Din când în când, serviciul se întrerupe timp de aproximativ 10 secunde. Sau viteza scade până la 20 Mbps. Acest lucru se datorează probabil numărului limitat de sateliți Starlink de pe orbită, care este în prezent în jur de 800. Cu toate acestea, sistemul reprezintă p îmbunătățire majoră față de furnizorul meu DSL. Dacă ar fi să folosesc doar Starlink pentru a viziona YouTube sau Netflix, unde există un buffer, acesta ar funcționa ca un serviciu de internet calitativ ce se regăsește în marile orașe. De asemenea, viteza de încărcare variază între 10 și 38 Mbps”, a declarat Friedrich.

Un alt utilizator al rețelei Starlink a încărcat un videoclip în care se juca Counter-Strike: Global Offensive pe YouTube, în timpul unei ploi abundente. În ciuda ploii, conexiunea sa a atins viteze descărcare de până la 113 Mbps și de încărcare de aproximativ 15 Mbps.

Un alt test beta Starlink a montat terminalul într-o pădure națională din statul Idaho și a atins viteze de descărcare de 120 Mbps, viteze de încărcare de 12 Mbps și o latență de 37 ms.

Extinderea în sudul SUA este în lucru

Utilizatorii rețelei plătesc lunar o sumă de 99 de dolari plus o taxă unică de 499 de dolari pentru antenă, trepiedul de montare și routerul. Vicepreședintele SpaceX, Jonathan Hofeller, a declarat faptul că, între timp, compania speră să scadă prețul echipamentului în timp.

În următoarele luni, Beta Starlink s-ar putea extinde în sudul SUA. „Statele cu latitudine inferioară au nevoie de mai mulți sateliți în zona de acoperire a acestora, deci, probabil în ianuarie 2021, Starlink va putea fi disponibil și în Florida”. Până în prezent, invitațiile beta au fost trimise utilizatorilor din Idaho, Maine, Michigan, Minnesota, Montana, Dakota de Nord, Oregon, statul Washington și Wisconsin. Utilizatorii din Canada ar trebui să primească invitații în curând, deoarece, în luna octombrie, SpaceX a primit aprobarea de reglementare de la Comisia canadiană de radioteleviziune și telecomunicații”, a declarat CEO-ul SpaceX, Elon Musk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.