Acasă Gadget-uri MĂNUȘA CU SENZORI TACTILI FABRICATĂ DIN FIBRE OPTICE ELASTICE

MĂNUȘA CU SENZORI TACTILI FABRICATĂ DIN FIBRE OPTICE ELASTICE

652
0
(c) Hedan Bai

Mănușa cu senzori tactili fabricați din fibră optică elastică ar putea fi utilizată în robotică, sport și medicină.

„Am reușit să creăm un senzor care poate detecta interacțiunile haptice, similar receptorilor simțului tactil uman”, a declarat Hedan Bai din cadrul Universității Cornell din Ithaca, New York.

Hedan Bai și echipa de cercetare a acesteia au creat mănușa folosind fibre optice, realizate din cabluri subțiri din poliuretan elastomer care transmit lumina de la un LED. Lumina are un aspect întrerupt atunci când cablurile sunt îndoite, întinse sau puse sub presiune.

Echipa a vopsit componentele fibrelor în culori diferite, în așa fel încât pe măsură ce acestea sunt flexate, culoarea luminii care ajunge la capătul fibrelor se schimbă. După aceea, cercetătorii au analizat spectrul de lumină emis, pentru a estima zona în care s-a produs distorsiunea și tipul acesteia.

Deoarece senzorii din fibră optică sunt elastici, aceștia ar putea fi utilizați pentru îmbrăcăminte inteligentă, articole portabile și anumiți roboți elastici. „Un senzor rigid nu este o opțiune eficientă în cadrul unui robot flexibil, deoarece limitează ceea capacitățile robotului”, a declarat Rob Shepherd, membru al echipei din cadrul Universității Cornell.

De asemenea, această tehnologie poate fi folosită în cadrul unor aplicații sportive și medicale. „Pentru anul 2021 ne propunem să folosim aceste fibre optice elastice pentru măsurarea respirației și contracțiilor musculare”, a declarat Shepherd. „De asemenea, acești senzori se doresc a fi folosiți pentru a furniza informații cu privire la interacțiunile unui jucător de baseball cu mingea. Acest lucru va oferi o mulțime de informații, pe care antrenorul le poate interpreta pentru a îmbunătăți performanța jucătorului”, a adăugat Bai.

„Acești senzori pot avea aplicații foarte diverse, deoarece pot măsura o gamă largă de deformații în mod simultan”, a declarat Andrew Spielberg din cadrul Institutului de Tehnologie Massachusetts.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.