Acasă Spațiu și Astronomie DE CE AU PLANETELE FORMĂ ROTUNDĂ?

DE CE AU PLANETELE FORMĂ ROTUNDĂ?

783
0

Se estimează că universul are peste un sextilion de planete (1021). Un sextilion este un număr atât de mare, încât este practic imposibil de imaginat, dar, pentru a-l include într-un fel de context, Pământul cântărește de aproximativ un sextillion de ori mai mult decât un urs polar, așadar, este un număr foarte mare.

Toate planetele din Univers sunt rotunde. Nu există nici o planetă sub formă de cuboid, dodecaedru sau orice altă formă.

De ce sunt planetele rotunde?

Procesul de formare a unei planete începe sub forma unui nor de roci și particule de praf care se rotește în jurul unei stele. Particulele se atrag reciproc datorită gravitației, până când formează un singur corp. Pe măsură ce acel corp atrage mai multă materie, devine din ce în ce mai mare, până când nu mai există materie în jurul acestuia. Deoarece gravitația acționează în mod egal în toate direcțiile, corpul devine rotund.

© Getty Images

Sunt sfere perfecte planetele?

Răspunsul la această întrebare este nu. De exemplu, Pământul este un sferoid, acesta având o formă aproape sferică, dar mai bombat la mijloc. Acest lucru se datorează mișcării de rotație a planetei.

De fiecare dată când Pământul efectuează o mișcare de rotație în jurul axei sale, zona ecuatorială călătorește mai mult decât zona de la poli. Aceasta înseamnă că zona de la ecuator are o viteză de deplasare mai mare decât cea de la poli. Astfel, cu cât acesta se învârte mai repede, cu atât zona ecuatorială este împinsă mai mult în exterior.

La fel ca și Pământul, orice altă planetă ajunge să aibă această formă, după o anumită perioadă de timp. Deformarea Pământului nu este foarte dimensiunea ecuatorului este doar cu aproximativ 43 de kilometri mai mare decât cea dintre poli.

Efectul este mult mai mare în cazul altor planete, care nu sunt chiar atât de solide. Saturn, care este o planetă gazoasă, are un diametru cu 11.000 de kilometri mai mare între două puncte de pe ecuator decât între poli. Această distanță suplimentară poate produce și rezultate dramatice: dacă o planetă adună suficientă masă suplimentară în zona ecuatorului, toată această masă poate fi aruncat în spațiu, formându-se în cele din urmă o lună.

Sunt rotunde toate lunile?

Cometa 67P/C-G
© ESA/Rosetta/NAVCAM

Asteroizii și lunile sunt mai mici decât planetele, deci au o greutate mai mică, ceea ce înseamnă că sunt mai puțin rotunde. Cometa 67P, ilustrată mai sus, reprezintă o trilionime din greutatea Pământului și are forma unei rațe de jucărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.