Acasă Planeta Pământ PROTEJAREA ZONELOR MARINE DIN ANTARCTICA

PROTEJAREA ZONELOR MARINE DIN ANTARCTICA

533
0
(c) OZGE ELIF KIZIL/ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

În cadrul unei întâlniri internaționale, în care discuțiile au vizat protejarea Oceanului Arctic, delegații au spulberat orice urmă de speranță a conservatorilor, legată de protejarea noii zone marine ale Oceanului de Sud.

După o săptămână de negocieri cu cele 26 de state membre Comisia pentru Conservarea Resurselor Marine VII din Antarctica (CCAMLR) a refuzat aprobarea a trei propuneri pentru zonele marine protejate, din apropierea Antarcticii.

Înființată în anul 1982, ca parte a Sistemului de Tratare a Antarcticii, Comisia a fost însărcinată să protejeze viața marină din jurul continentului sudic și, de asemenea, să gestioneze stocurilor de pește din regiune.

Printre aceste responsabilități se numără și puterea de a desemna zonele marine protejate sau AMP-urile din jurul Antarcticii, cu condiția ca toate statele membre să fie de acord. Până în prezent, există doar două astfel de zone: una în Marea Roșie, iar cea de-a doua în jurul Insulelor Orkney de Sud, la nord de Peninsula Antarctica.

În cadrul întâlnirii din acest an, au fost propuse trei AMP-uri suplimentare: unul în largul coastei Antarcticii de Est, unul în Marea Weddel, iar ultimul în jurul Peninsulei Antarctice. Oamenii de știință avertizează că o combinație între schimbările climatice, pescuitul excesiv și alte activități umane din jurul Antarcticii ar putea perturba ecosistemele delicate ale regiunii.

Cercetătorii susțin că, în mod special, Peninsula Antarctica este predispusă și deosebit de vulnerabilă la intervențiile umane din următoarele decenii. (Climatewire, 26 Octombrie 2020)

Timp de mai multe decenii, peninsula a fost una dintre zonele cele mai afectate de încălzirea globală. În ultimii ani, tendința de încălzire s-a diminuat, parțial datorită schimbărilor climatice, cauzate de refacerea găurii din stratul de ozon din Antarctica.

Totuși, temperaturile din această zonă au crescut substanțial – anul acesta ajungându-se la temperaturi record în peninsulă. Oamenii de știință se așteaptă ca regiunea să se încălzească în următorii ani.

Pe măsura ce apele se încălzesc, iar gheața mării se topește, cercetătorii sunt îngrijorați de posibilitatea diminuării populației de krill din peninsulă. Aceste creaturi, asemenea creveților, reprezintă coloana vertebrală a ecosistemului antarctic, oferind hrană oricărei viețuitoare, de la balene până la pinguini.

În același timp, pescuitul de krill din jurul peninsulei este în plină amploare. Unii oameni de știință sunt de părere că schimbările climatice, împreună cu pescuitul excesiv, ar putea reprezenta o amenințare majoră asupra vieții marine din Antarctica.

Totuși, o zonă marină protejată ar putea ajuta la reducerea pescuitului excesiv și, ca urmare, la protejarea populațiilor de krill. La începutul lunii octombrie, un grup de nouă oameni a publicat un comentariu în revista Nature, prin care solicită delegaților CCAMLR să adopte AMP-ul pentru Peninsula Antarctica. În acest sens, a fost realizată o ședință care nu a adus nicio schimbare, nefiind desemnate AMP-uri noi.

În ultimii ani, toate aceste AMP-uri propuse fuseseră dezbătute de către această comisie, însă nu s-a putut ajunge la un anumit consens pentru a le promova.

Potrivit doamnei Andrea Kavanagh, director al lucrărilor de conservare pentru Antarcticii și Oceanului Sudic din cadrul Pew Charitable Trusts, care pledează în favoarea AMP-urilor din Oceanul Sudic, consideră că acest obiectiv nu a fost atins, în ciuda demonstrației de sprijin din partea națiunilor membre din acest an.

Tot aceasta a indicat și națiunile care au blocat AMP-urile propuse în trecut, cum sunt China și Rusia.

Kavanagh a adăugat faptul că s-ar putea să existe speranță pentru un anume progres în anul următor, cănd va avea loc cea de-a 60-a aniversare a Tratatului Arctic.

„Deși în acest an nu au avut loc schimbări la nivelul AMP-urilor, țări precum Norvegia și Uruguay s-au înscris ca noi sponsori ai AMP-urilor est-antarctice, în timp ce Australia și Uruguay au făcut același lucru pentru AMP-ul din Marea Weddel”, a relatat Kavanagh într-un email catre E&E News. „S-a realizat totuși un progres și sper că ne este pregătită o nouă informare diplomatică la cele mai înalte niveluri, pentru a fi realizate în anul 2021.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.