Acasă Spațiu și Astronomie EXOPLANETELE CARE ORBITEAZĂ APROAPE DE STELE

EXOPLANETELE CARE ORBITEAZĂ APROAPE DE STELE

148
0
(c) Asar Studios/Alamy

Orbitele extrem de mici ale Jupiterilor fierbinți, cu o durată de revoluție de până la 10 zile, pot fi explicate prin faptul că acestea s-au format în vecinătatea stelelor.

După cum se sugerează din denumire, Jupiterii fierbinți sunt planete asemănătoare ca dimensiune și aspect cu Jupiter, dar spre deosebire de aceasta, se află la o distanță foarte mică de steaua lor, ceea ce înseamnă că durata orbitei lor este una foarte mică.

Andrew Winter și colegii săi, din cadrul Universității Heidelberg din Germania, au utilizat datele obținute în urma misiunii Gaia, a Agenției Spațiale Europene, pentru a determina modul în care condițiile de formare a unei planete ar putea afecta masa și orbita ulterioară a acesteia.

„Acest tip de cercetare nu a fost posibil anterior obținerii datelor din cadrul misiunii Gaia”, a declarat Winter. Misiunea are ca scop crearea celei mai mari hărți spațiale 3D de până acum.

Cercetătorii au analizat, în mod specific, două tipuri de medii în care se formează de obicei o planetă: zonele în care au existat o mulțime de stele, numite clustere stelare, și cele în care au existat doar câteva stele.

„Clusterele stelare se dispersează de obicei în decurs de un miliard de ani, înaintea formării majorității exoplanetelor”, a declarat Winter. Acest lucru înseamnă că majoritatea Jupiterilor fierbinți din prezent par să existe în afara clusterelor stelare.

Cercetătorii au interpretat datele cu privire la poziția exoplanetelor, pentru a estima tipul de stele care ar fi putut să aparțină unui cluster. „Este probabil ca o stea să fi aparținut unui cluster stelar, doar dacă se pot descoperi și alte stele care au o viteză de deplasare similară”, a adăugat Winter.

Atunci când au aproximat pozițiile vechilor clustere stelare, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste zone erau favorabile formării Jupiterilor fierbinți. De asemenea, s-a stabilit faptul că probabilitatea ca aceste planete să facă parte dintr-un cluster stelar era de două ori mai mare.

„Numărul mare de Jupiteri fierbinți, din aceste medii, ar putea explica orbitele extreme ale planetelor” a declarat Winter. Planetele, inclusiv Jupiterii fierbinți, se nasc în discuri de materie, care orbitează în jurul unei singure stele. Dacă acea stea aparține unui grup, atunci pot evolua unul lângă celălalt mii de sisteme planetare.

„Un cluster dens poate conduce la perturbarea orbitelor planetelor”, a adăugat Winter. Planetele la fel de mari ca Jupiter ar putea fi împinse pe o orbită excentrică, care este apoi influențată treptat de atracția gravitațională a stelei. Acest lucru poate micșora orbita planetei până în punctul în care aceasta este atât de apropiată de stea încât devine un Jupiter fierbinte.

„Acest studiu sugerează faptul că formarea stelelor într-un cluster are o influență majoră asupra formării planetelor”, a declarat Hannah Wakeford din cadrul Universității Bristol din Marea Britanie. „Această descoperire nu este una surprinzătoare, dar s-ar putea să fie pentru prima dată când avem date numerice și observații pentru a o susține”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.