Acasă Planeta Pământ FELINA CU DINȚI SABIE

FELINA CU DINȚI SABIE

407
0

Primul genom al felinei cu dinți sabie a dezvăluit faptul că animalul era un specialist în vânarea prăzilor, pe distanțe mari.

ADN-ul a fost extras din fosila unei anumite specii de feline cu dinți sabie, denumită felină cu colți de tip pumnal (Homotherium latidens). Similar altor feline cu dinți sabie, în urmă cu aproximativ 10 – 30.000 de ani, Homotherium a dispărut spre sfârșitul erei Pleistocenului.

Acest specimen, descoperit în sedimentele de permafrost din apropierea orașului Dawson, teritoriul Yukon din Canada, are o vechime de cel puțin 47.000 de ani.

Echipa de cercetare, din cadrul Universității din Copenhaga, Danemarca, a utilizat tehnici de secvențiere a genomului, pentru a citi întregul cod genetic care ar fi fost inclus în fiecare dintre nucleii celulari ai animalului („genomul său nuclear”). Aspectul genetic al felinei sugerează faptul că aceasta a fost un vânător experimentat, pe distanțe lungi.

„Felina avea o vedere foarte bună în timpul zilei și prezenta un comportament social complex. Genetica acestora era adaptabilă în cazul oaselor puternice, sistemelor cardiovasculare și respiratorii, ceea ce presupune că era potrivită pentru alergarea pe distanțe lungi. Pe baza acestui fapt, considerăm faptul că aceste feline vânau în grup, până când prada lor ajungea la epuizare ”,a declarat dr. Ross Barnett, coautorul lucrării.

Animalele folosesc această strategie, numită vânătoare de persistență, atunci când sunt mai lente decât prada, pe distanțe scurte, însă au o rezistență mai bună pe distanțe lungi. De asemenea, se susține că este una dintre cele mai vechi tehnici de vânătoare utilizate de către oameni.

De asemenea, analiza genetică a dezvăluit faptul că toate pisicile moderne sunt înrudite, în mod îndepărtat, cu felinele cu dinți sabie, ramificându-se de la această specie, în cadrul arborelui evolutiv, în urmă cu cel puțin 22,5 milioane de ani.

© Heraldo Mussolini/Stocktrek Images

Din punct de vedere genetic, felinele cu dinți sabie erau mai diverse decât pisicile moderne, ceea ce presupune că numărul acestora era foarte mare. Într-adevăr, fosilele acestor feline au fost descoperite în întreaga lume.

„Aceasta a reprezentat o specie de feline extrem de reușită. Au fost prezente pe cinci continente și au cutreierat Pământul timp de milioane de ani, înainte de a dispărea”, a declarat dr. Ross Barnett.

Perioada geologică actuală este prima, din ultimii 40 de milioane de ani, de când Pământului îi lipsesc prădătorii cu dinți sabie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.