Acasă Spațiu și Astronomie SPACEX CONTINUĂ SĂ DEPĂȘEASCĂ LIMITELE REUTILIZĂRII RACHETELOR

SPACEX CONTINUĂ SĂ DEPĂȘEASCĂ LIMITELE REUTILIZĂRII RACHETELOR

210
0

În data de 18 octombrie, racheta Falcon 9 a fost lansată din statul Florida, evenimentul nefiind consemnat de foarte multe persoane.

Acest lucru arată o realitate mai profundă, și anume faptul că lansările rachetelor SpaceX au devenit un lucru obișnuit pentru publicul larg. Vicepreședintele departamentului de fiabilitate al companiei, Hans Koenigsmann, a declarat faptul că unul dintre obiectivele sale era să diminueze percepția de „magie” a oamenilor, în ceea ce privește lansarea de rachete, acest lucru începând și să se observe.

SpaceX reutilizează cu succes rachetele sale. Lansarea de duminică dimineață (18 octombrie) a utilizat o rachetă Falcon 9, de primă generație, care a mai fost lansată inițial în spațiu, de cinci ori. Aceasta este a doua oară când SpaceX utilizează o rachetă din prima generație, fiind lansată de șase ori, iar în anul 2021, aceste rachete ar putea să fie reutilizate de până la 10 ori. În plus, a fost pentru prima dată când SpaceX a uitlizat același carenaj, cu ajutorul căruia, încărcătura poate fi transportată în cadrul a 3 lansări.

SpaceX a folosit rachetele reutilizabile pentru a construi Starlink, lansarea de duminică dimineață adăugând încă 60 de sateliți la rețeaua de pe orbita Pâmântului. Aceasta a fost cea de-a 13-a lansare a sateliților „operaționali” Starlink, numărul acestora ajungând astfel la 835. Sateliții au fost lansați pe parcusul unui an și jumătate, deși 45 dintre aceștia au avut un scop demonstrativ, în mai 2019 părăsind orbita. Compania se pregătește să ofere o versiune „beta” a programului spațial de internet, până la sfârșitul anului 2020.

Mai mult decât atât, în data de 21 octombrie, compania va încerca să lanseze încă 60 de sateliți Starlink, din cadrul Complexului de lansare – 40 din Florida. Există o probabilitate de 60% ca vremea să fie favorabilă, în cazul intervalului de lansare  12:29 PM ET (16:29 UTC).

Dacă cea de-a 14-a misiune operațională, planificată pe data de 21 octombrie 2020, va avea succes, aceasta va fi a treia lansare Starlink din luna octombrie. Întrucât acestea sunt încărcături ale SpaceX și nu ale NASA, compania își poate permite să își asume riscuri mai mari cu acești sateliții de buget. Cu toate acestea, prin intermediul misiunilor Starlink, compania demonstrează nu numai că poate reutiliza rachetele, dar și faptul că aceste lansări pot deveni niște evenimente obișnuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.