Acasă Planeta Pământ CUM AU AJUNS BROAȘTELE ȚESTOASE ÎN INSULELE GALAPAGOS

CUM AU AJUNS BROAȘTELE ȚESTOASE ÎN INSULELE GALAPAGOS

1811
0

Țestoasele de Galapagos sunt animale emblematice, care, de cele mai multe ori, au o durată de viață de peste 100 de ani și cântăresc până la 400 kg. Acestea se găsesc doar în Insulele Galápagos din Oceanul Pacific, la aproximativ 1.000 km de Ecuador. Cercetătorii încă nu au informații, cu privire la modul în care acestea au ajuns acolo.

La începutul secolului al XIX-lea, unii cercetători au ajuns la concluzia că marinarii au fost cei care au transportat țestoasele gigantice în Insulele Galapagos, din Insulele Mascarene, Oceanul Indian. Cu toate acestea, datorită testelor ADN, se cunoaște faptul că strămoșul țestoaselor din Galapagos provine din America de Sud.

La sfârșitul anilor 1800, paleontologul Georg Baur a fost de părere că aceste animalele au traversat un pod terestru antic. Acestea nu ar fi putut traversa un întreg ocean, deoarece broaștele țestoase erau considerate a fi înotători slabi. Mai târziu, în anul 1923, naturalistul William Beebe a aruncat o broască țestoasă peste latura unui iaht. Din fericire, reptila era un înotător abil cu simțul orientării și care își extindea gâtul la suprafața apei pentru a putea respira. Însă, la o săptămână după această întâmplare, țestoasa a murit. Beebe a presupus faptul că aceasta a ingerat prea multă apă de mare, eliminând astfel ideea că broaștele țestoase ar fi înotat din Ecuador până în insulele Galápagos.

La jumătatea secolului al XX-lea, cercetările privind tectonica plăcilor au confirmat faptul că Insulele Galápagos s-au format datorită activității vulcanice. Insulele s-au ridicau din ocean, neexistând niciodată un pod terestru. În anul 2004, o broască țestoasă gigant din Aldabra, Oceanul Indian, a ajuns pe o plajă din Tanzania, Africa, după ce a înotat sau a plutit în derivă, pe o distanță de 750 km. Aceasta era slăbită și acoperită cu scoici, dar a supraviețuit.

În prezent, cercetătorii susțin faptul că aceste țestoase s-au stabilit, după ce o femelă gestantă sau o pereche de țestoase au înotat din America de Sud până în insulele Galapagos, în urmă cu aproximativ două milioane de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.