Acasă Știri CAMERA „TĂCUTĂ”

CAMERA „TĂCUTĂ”

1359
0

Pentru a elimina toate sunetele externe, oamenii pot călători într-un deșert steril îndepărtat, într-o zi fără vânt, sau să intre într-un laborator acustic cu o cameră anecoică. Dar chiar și atunci, nu vor experimenta liniștea absolută, deoarece sunetele corpului nu vor fi atenuate.

Aceștia s-ar putea să audă un zgomot slab, provenit de la sângele care circulă în zona urechilor sau un șuierat liniștit, provocat de neuronii auditivi conectați la creier. În mod normal, sunetul corpului nu este sesizabil din cauza zgomotelor din mediul înconjurător, dar într-o cameră anecoică sau într-un deșert acestea pot fi percepute. Compozitorul de avangardă, John Cage, a scris o lucrare despre perceperea zgomotului corpului, când a vizitat o cameră anecoică din cadrul Universității Harvard, iar acest lucru a inspirat celebra sa lucrare intitulată „piesa silențioasă tăcută 4’33”.

Datorită condițiilor diferite, zgomotele diminuate într-un deșert se simt foarte diferit de ceea ce este experimentat în cadrul unui laborator. Liniștea dintr-o cameră anecoică se simte inconfortabil. Acest lucru se întâmplă deoarece camerele anecoice sunt acoperite cu structuri mari din spumă, care înlătură toate reflexiile zgomotelor. Când persoanele vorbesc în camera anecoică, vocea acestora sună ciudat, iar ascultătorii simt că urechile lor sunt parțial blocate.

Camera anecoică a Microsoft din Redmond, SUA, deține recordul mondial pentru cel mai liniștit loc, având ca zgomot maxim valoarea de -20,6 decibeli. De asemenea, multe camere anecoice sunt suficient de silențioase pentru a nu experimenta sunete externe.

Pentru a atinge un nivel de zgomot atât de scăzut, camerele sunt construite din beton și cărămidă, separate de structura clădirii, fiind montate pe arcuri pentru a opri pătrunderea vibrațiilor prin podea. Aceeași tehnică este utilizată pentru controlul acusticii în sălile de concert de muzică clasică și studiourile de muzică, deși niciuna dintre acestea nu atinge același nivel scăzut de zgomot al unei camere anecoice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.