Acasă Energie REDUCEREA EMISIILOR DE CARBON

REDUCEREA EMISIILOR DE CARBON

192
0
(c) Geoff Smith/Alamy

Cercetătorii au descoperit faptul că națiunile care au adoptat energia regenerabilă și-au redus semnificativ nivelul emisiilor de carbon, însă cele care au apelat la energia nucleară nu au reușit să facă acest lucru.

Energia nucleară și cea provenită din surse regenerabile, sunt considerate drept două modalități principale de decarbonizare, însă întrebarea dacă o anumită metodă este mai eficientă pentru combaterea schimbărilor climatice, nu a fost abordată pe deplin. Având în vedere faptul că mai multe țări se află în punctul de a decide dacă vor sprijini noile centrale nucleare, cu scopul de a îndeplini obiectivele privind emisiile de carbon, răspunsul acestora contează foarte mult.

În acest sens, Benjamin Sovacool și colegii săi, din cadrul Universității din Sussex, Marea Britanie, au analizat emisiile de dioxid de carbon și PIB-ul țărilor, raportate la o perioadă de timp de peste 25 de ani. Aceștia au constatat faptul că, în 117 țări care utilizează surse regenerabile de energie, emisiile de CO2 pe cap de locuitor au scăzut, în medie, de la 0,69 tone între anii 1990-2004, la 0,61 tone între anii 2000 – 2014.

Cu toate acestea, în aceleași perioade, cele 30 de țări care utilizează energia nucleară nu au sesizat o modificare majoră a emisiilor de dioxid de carbon, trecând de la o medie de 0,52 tone de CO2 pe cap de locuitor la 0,51 tone. Datele celor două grupuri de țări se suprapun, deoarece anumite țări se încadrează în ambele. Sursele de energie regenerabilă au inclus energia eoliană, solară, hidroenergia și biomasa.

Pentru Sovacool, sfatul acordat pentru guverne este clar: „Dacă vă axați asupra a ceea ce putem face pentru a atenua emisiile în următorii 15 ani, este necesară adoptarea surselor de energie regenerabilă, în detrimentul energiei nucleare. Din punct de vedere istoric, tehnologia nucleară actuală de care dispunem, în momentul în care este implementată la scară largă, nu contribuie la reducerea emisiilor poluante. S-ar putea să existe multe alte motive pentru a adopta energia nucleară, însă lupta împotriva schimbărilor climatice nu reprezintă unul dintre ele”.

Motivul pentru care rezultatele obținute nu sunt clare este din cauza faptului că studiul a descoperit o corelație nu o legătură de cauzalitate, însă Sovacool ar avea idei referitoare la acest lucru. Energia nucleară este restricționată din cauza tratatelor internaționale, care limitează răspândirea armelor nucleare, deoarece materialele provenite de la reactoare pot fi utilizate pentru a produce bombe. Sursele de energie regenerabilă nu sunt suficiente, astfel încât să permită mai multor țări să învețe una de la cealaltă, precum Germania care beneficiază de economia chineză în ceea ce privește energia solară.

Alte motive ar putea fi reprezentate de faptul că, sursele de energie regenerabilă sunt mai ieftine și mai rapid de construit, în timp ce energia nucleară se confruntă cu obstacole de reglementare după dezastre, precum în cazul exploziei de la Fukushima. Sursele de energie regenerabile sunt mai acceptabile din punct de vedere social, a afirmat Sovacool.

Asociația comercială RenewableUK susține faptul că pentru reducerea emisiilor este necesară o „gamă largă de surse de energie cu emisii scăzute de carbon”. Asociația Nucleară Mondială nu a fost de acord cu aceste concluzii ale studiului, argumentând faptul că rezultatele au fost distorsionate prin includerea energiei hidroelectrice, fiind tehnologia dominantă dintre sursele de energie regenerabilă, între anii 1990-2004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.