Echipa de cercetători susține faptul că substanța organică identificată în numeroase medii, de la celulele de ciuperci la exoscheletul insectelor, ar putea ajuta la transformarea rasei umane într-o specie interplanetară.
Chitina, un polimer organic, regăsită în pereții celulari ai ciupercilor, exoscheletele crustaceelor, insectelor și solzii peștilor, ar putea fi utilizată ca material de construcție de către coloniștii umani de pe Marte.
Având planuri de a revizita suprafața lunară și, în cele din urmă, de a trimite o navă spațială cu echipaj pe Planeta Roșie, viitoarele misiuni de explorare spațială vor implica probabil o ședere prelungită. Orice om curajos, care dorește să pornească într-o astfel de călătorie, va avea nevoie de un material de construcție de încredere pentru a construi unelte și adăposturi.
O echipă de cercetare, condusă de Javier Fernandez, din cadrul Universității de Tehnologie și Proiectare din Singapore, a creat o tehnologie simplă de fabricare, bazată pe chitină, care utilizează chimia de bază, potrivită pentru primele așezări marțiene, pentru a extrage și fabrica un nou material cu un consum minim de energie și fără echipamente speciale.
„Împotriva percepției generale, fabricarea cu materiale bio și durabile nu reprezintă o tehnologie care înlocuiește polimerii sintetici, ci una care permite definirea unei noi paradigme în producție și care permite construirea unor lucruri care nu pot fi realizate de omologii săi sintetici. Am demonstrat faptul că aceste materiale sunt esențiale nu doar în cazul sustenabilității noastre pe Pământ, ci și pentru una dintre următoarele cele mai mari realizări ale umanității: transformarea noastră într-o specie interplanetară”, a declarat dr. Fernandez.
Materialul a fost realizat prin combinarea chitosanului cu un mineral, conceput pentru a imita proprietățile solului marțian, și a fost testat în cadrul unui experiment, pentru a construi o cheie și un model de habitat marțian. Aceștia susțin faptul că această tehnologie poate fi o parte estențială a dezvoltării noastre ca specie interplanetară.
Inițial, această tehnologie a fost dezvoltată pentru a crea ecosisteme circulare în mediul urban, însă datorită eficienței sale, este, de asemenea, cea mai potrivită și facilă metodă de a produce materiale, într-un ecosistem artificial etanș, într-un mediu extrem al unei planete fără viață”, a afirmat Dr. Fernandez.