Acasă Știri POLUAREA AERULUI A PROVOCAT MILIOANE DE DECESE ÎN CHINA

POLUAREA AERULUI A PROVOCAT MILIOANE DE DECESE ÎN CHINA

364
0
Shenyang, provincia Liaoning, în 2014 JACKY CHEN/REUTERS

Se estimează faptul că aerul poluat din China și Taiwan a condus la moartea prematură a 30,8 milioane de adulți, din anul 2000 până în prezent.

Yang Liu, din cadrul Universității Emory din Atlanta, Georgia și colegii săi au utilizat imagini din satelit pentru a cuantifica cantitatea de aer poluat din China continentală, Hong Kong, Macao și Taiwan, între anii 2000-2016. Echipa a utilizat imaginile provenite de la sateliții NASA pentru a estima concentrațiile de 2.5 PM, particule cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri.

O măsurătoare efectuată de satelit este cea a cantității de lumină solară, care a fost împrăștiată sau absorbită de particule din aer. Combinând aceste citiri cu măsurătorile 2.5 PM provenite de la stațiile de monitorizare a solului, precum și informații despre condițiile meteorologice și rețele de drumuri, cercetătorii au instruit un algoritm de învățare automată, care a fost capabil să prezică creșterea expunerii la particulele 2.5 PM pe o perioadă de timp de 17 ani.

Pentru a estima mortalitatea totală cauzată de poluarea aerului, aceștia au utilizat datele istorice dintr-un studiu efectuat asupra a 116.821 de adulți din 15 provincii chineze, care a cuantificat legătura dintre expunerea pe termen lung la 2.5 PM și decesul non-accidental. Echipa a descoperit o relație aproximativ liniară între expunerea la 2.5 PM și mortalitate, până la un anumit punct.

Liu a declarat faptul că „oamenii care locuiesc în cele mai poluate regiuni sunt afectați în mod disproporționat”.

Cele mai mari decese pe cap de locuitor din cauza poluării aerului, s-au înregistrat în provinciile de nord-est Hebei, Henan, Shandong și Tianjin.

Până în prezent, majoritatea monitorizării poluării aerului s-a făcut prin intermediul stațiilor de la sol. În China, acestea sunt concentrate în zonele urbane, nefiind semnificative pentru aproximativ 600 de milioane de oameni, care locuiesc în zonele rurale. În plus, măsurătorile realizate înainte de 2013 sunt destul de rare.

Avantajul utilizării imaginilor obținute prin intermediul sateliților pentru a determina nivelurile de 2.5 PM, este acela că este mai cuprinzător și oferă o estimare a poluării aerului istorică, a menționat Liu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.