Acasă Planeta Pământ CREȘTEREA NIVELULUI DE POLENIZARE

CREȘTEREA NIVELULUI DE POLENIZARE

271
0
Este posibil să antrenezi albinele să prefere mirosul anumitor flori AFPhoto / Alamy

Este posibil să antrenezi albinele pentru a prefera doar anumite flori. Hrănirea acestora cu mâncare ce prezintă parfumul de floarea-soarelui, le face mai susceptibile de a vizita floarea-soarelui, sporind producția de semințe cu până la 60%.

Multe culturi necesită polenizarea insectelor. În unele părți ale lumii, stupii sunt transportați în mod constant de la o fermă la alta, pentru a maximiza nivelurile de polenizare în timpul perioadelor scurte de înflorire. Când stupii sunt mutați, albinele au nevoie de un anumit timp pentru a începe să cerceteze noua cultură din jurul lor.

Walter Farina din cadrul Universității din Buenos Aires, Argentina, a declarat faptul că „prin condiționarea albinelor în interiorul stupilor, este posibil să se reducă timpul necesar pentru a începe să se hrănească într-un mediu înconjurător nou”.

Echipa sa a arătat anterior faptul că albinele melifere își amintesc de mirosurile alimentelor schimbate în colonii. Pentru a observa dacă aceste amintiri pot fi exploatate pentru a le influența comportamentul acestora, cercetătorii au dezvoltat mai întâi o versiune simplificată a mirosului de floarea-soarelui, care conține doar câteva substanțe chimice importante. Apoi, au introdus în interiorul anumitor stupi o soluție de zahăr cu acest miros, pentru a instrui albinele să asocieze acest miros cu o recompensă.

Când acești stupi au fost mutați în apropierea unui câmp de floarea-soarelui, furajerii din stupi au început să facă dansuri care direcționau alte albine către câmpul de floarea-soarelui, iar în decurs de o oră și doar la câteva ore mai târziu, 84% din dansuri direcționau majoritatea albinelor către floarea-soarelui.

În schimb, în ​​cazul stupilor cărora li s-a administrat o soluție de zahăr fără miros de floarea-soarelui, a fost nevoie de 5 ore ca dansul să direcționeze albinele către floarea-soarelui.

Cercetătorii au pus și pulbere colorată inofensivă la intrarea în stupi, astfel încât albinele care ies să fie marcate. Apoi au observat albinele care au vizitat floarea-soarelui și le-au verificat culoarea. Acest lucru a confirmat faptul că mai multe albine din stupii care au primit soluția de zahăr parfumată vizitează floarea-soarelui.

În cele din urmă, echipa a demonstrat faptul că producția semințelor per hectar a crescut între 30-60% în loturile polenizate de stupi hrăniți cu alimente parfumate cu esență de floarea-soarelui,  comparativ cu stupii care nu au fost hrăniți sau cărora li s-au administrat soluția de zahăr fără parfum.

Farina consideră că ar fi practic ca fermierii comerciali să utilizeze această abordare pentru a crește nivelurile de polenizare. În prezent, echipa dezvoltă mirosuri simplificate pentru migdale, pere și măr, a menționat acesta.

La nivel global a existat o scădere a numărului de insecte sălbatice polenizatoare. De asemenea, au existat pierderi la nivelul stupilor comerciali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.