Acasă IA și VR MAȘINILE VIITORULUI

MAȘINILE VIITORULUI

335
0
Michelle D'Urbano

„Suntem pe punctul de a construi mașini, care se opresc în mod automat atunci când șoferii conduc în stare de ebrietate. Tehnologia va salva viețile oamenilor”, spune Amie Hayley.

Mesajul este foarte clar: nu conduceți sub influența alcoolului sau a drogurilor. Cu toate acestea, oamenii încă se pun în pericol, pe ei și pe ceilalți participanți din trafic, urcându-se la volan, în timp ce sunt în stare de ebrietate. În ciuda existenței programelor educaționale și de aplicare a legii, coliziunile rutiere atribuite conducerii în stare de ebrietate rămân inacceptabil de mari. Avem nevoie de o abordare mai bună și ne aflăm în mijlocul unei explozii tehnologice, care ar putea oferi soluții.

Centurile de siguranță și airbag-urile au redus dramatic numărul vieților pierdute în trafic. Cu toate acestea, există și alte soluții pentru a preveni cauza accidentelor. La nivel global, în urma coliziunilor, are loc un deces, la fiecare 25 de secunde, din cauza rănilor provocate de accidentele rutiere, iar unul din cinci, dintre șoferii respectivi, va avea un rezultat pozitiv pentru alcool.

Unele mașini au deja sisteme inteligente de monitorizare a conducătorului auto, care ajută la reducerea deceselor din cauza erorilor umane, cum ar fi neatenția. Acestea folosesc camere video, pentru a monitoriza vigilența șoferilor. Atunci când există o abatere de la comportamentul pe care a fost instruit să îl recunoască, un astfel de sistem poate fie să îl avertizeze pe șofer, fie să preia controlul complet al vehiculului, pentru a opri producerea unei coliziuni.

Aceste sisteme pot reduce coliziunile cu până la 20%, și ar trebuie instalate în cadrul tuturor vehiculele europene noi. În anul 2024, sistemul de monitorizare a șoferului va fi integrat în toate vehiculele noi din SUA. De asemenea, Australia și Noua Zeelandă vor urma exemplul.

În prezent, un al doilea val de tehnologie inteligentă de monitorizare a șoferului este în curs de dezvoltare. Camerele video interne pot fi combinate cu alți senzori biometrici, cum ar fi monitorizarea ritmului cardiac sau conductibilitatea pielii, pentru a determina starea medicală a șoferului, în timp real. Cu alte cuvinte, o mașină ar putea determina când șoferul se află sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice.

Aceste tehnologii pot identifica deja anumite comportamente caracteristice intoxicației. De exemplu, alcoolul afectează în mod semnificativ vigilența și atenția, pe care astfel de sisteme le pot monitoriza și, cu cât șoferul prezintă un nivel de alcoolemie mai mare, cu atât sunt mai pronunțate aceste efecte.

Prin urmare, ar putea fi posibilă reprogramarea unor astfel de sisteme, pentru a identifica și monitoriza „stările de deficiență” individuală, pentru o serie de alte substanțe, despre care se știe că afectează negativ abilitatea de a conduce. În mod ideal, aceste informații pot fi folosite pentru a împiedica automat persoana să conducă.

„Eu și colegii mei lucrăm pentru a dezvolta această tehnologie. Prima etapă este de a surprinde efectele exacte a diferitelor tipuri de medicamente și de a le caracteriza efectele asupra mișcărilor ochilor și comportamentului conducătorului auto. Ulterior vom putea dezvolta tehnologia, pentru a identifica, în mod eficient, aceste tipare.”

În prezent, echipa de cercetare determină efecte unice de deficiență, pentru șoferii intoxicați cu amfetamine, benzodiazepine sau alcool.

Crearea de profiluri individuale va ajuta la diferențierea dintre un șofer care a ingerat medicamentele eliberate pe bază de prescripție legală, necesare pentru a trata o afecțiune, cum ar fi benzodiazepinele, prescrise pentru anxietate, și cineva care a consumat droguri ilegale, cum ar fi metamfetamină.

Unii oameni s-ar putea întreba: „Dar mașinile nu vor fi autonome, oricum?”

De exemplu, începând cu anul 2021, în Marea Britanie, vor fi legalizate vehiculele semi-automatizate. Dar, deși aceste sisteme pot controla mișcările unei mașini, ele necesită un șofer atent și capabil să execute anumite manevre. Tehnologia mașinilor complet autonome este încă departe de a fi realizată.

Între timp, sistemele de monitorizare a stării de ebrietate a șoferului vor ajuta la reducerea numărului de accidente, asigurându-se că șoferul este într-o stare medicală potrivită pentru a conduce.

În următorul deceniu, aceste tehnologii ar putea reduce considerabil numărul de coliziuni din trafic. Dacă suntem de acord cu aceste tehnologii noi, am putea, în cele din urmă, să reducem numărul deceselor provocate de conducerea în stare de ebrietate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.